2018. április 25. szerda
Márk, Márkus
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


« | Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A zöld tea csökkentheti a dohányzás okozta tüdőrák kockázatát - 2010-01-24 22:49:55 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A zöld tea csökkentheti a dohányzás okozta tüdőrák kockázatát



A tüdőrák az utóbbi évtizedekben világszerte egyre nagyobb tempóban szedi az áldozatait. Senki nem vitatja, hogy a dohányzás a daganat kialakulásában kiemelt kockázati tényezőnek számít. Taiwani kutatók vizsgálatai szerint viszont a polifenolok kifejezetten gátolják a tumorgenezist. A nagy szerencse az, hogy ezeket az antioxidánsokat szinte bárhol, bármikor fogyaszthatjuk, és nem kerül többe egy csésze zöld tea áránál.

Az “új” egyszerű és hatékony tumorellenes szer



A zöld teában rejlő különböző hatóanyagok – így a polifenolok – jótékony hatásáról korábban jelentek meg ugyan reményt keltő publikációk, ám a tényleges epidemiológiai hátteret szinte mind nélkülözték. Emiatt viszont az eredmények többsége vitathatónak bizonyult.

A Taiwani Chung Shan Orvosi Egyetem kutatói 170 tüdőrákos, és 340 egészséges személy közreműködésével végezték vizsgálataikat. A felmérésben részt vevő pácienseken részletes állapotfelmérést végeztek: demográfiai viszonyaiktól kezdve a zöld tea fogyasztáson át egészen a dohányzási, táplálkozási szokásaikig a lehető legrészletesebben kikérdezték őket. Mindezeken túl genetikai vizsgálatokkal megállapították, hogy az inzulinszerű növekedési faktor (IGF) mely típusát hordozzák, ugyanis az IGF – ok közül három, az IGF1, IGF2 és és IGFBP3 (IGF- kötő protein 3), illetve ezek bizonyos alléljai fontos szerepet töltenek be a tumoros elfajulások folyamataiban.

Az inzulinszerű növekedési faktorok (IGF) álatlános növekedési faktorai a szervezetnek. Nevüket onnan kapták, hogy peptidszekvencia szintjén nagyfokú azonosságot mutatnak az inzulinnal. Fő feladatuk, hogy felszabadulásukkor segítik azon sejtek szaporodását és növekedését, amelyek az IGF-okat specifikus receptoraikon (IGF receptor – IGF-R) keresztül kötni tudják. A tumorsejtek többsége képes arra, hogy folyamatosan és nagy mennyiségben termeljék ezt a növekedési faktort, amivel más sejteket – és önmagukat is – képesek osztódásra és növekedésre késztetni még akkor is, ha ezt egyébként semi nem indokolná.

A vizsgált nem dohányzó személyek közül azoknál, akik szinte egyáltalán nem fogyasztottak zöld teát, 5,16-szor nagyobb eséllyel alakult ki tüdőrák szemben a napi legalább egy csészényi teát fogyasztókkal. Még szingnifikánsabb volt az eltérés a dohányosoknál: a zöld teát nem fogyasztó dohányzó személyeknél a tüdődaganat 12,71-szer nagyobb valószínűsséggel fejlődött ki.

Az orvosok azt gyanították, hogy a zöld tea fogyasztásán túl a genetikai háttér szintén jelentősen befolyásolja a fenti kockázati különbségeket. Elsőként azokat az dohányzó és nem dohányzó egyéneket vizsgálták, akik rendszeres teafogyasztók voltak és az IGF-1 tumor kialakulásra nem hajlamosító allélját hordozták. Ez az allél, mivel citozin-adenozin ismétlődéséket tartalmaz, az IGF-1 (CA)19 nevet kapta. Az említett génváltozatot homo-, vagy heterozigótaként hordozó személyeknél 66%-os kockázatcsökkenést mértek, ellentétben azokkal, akik az IGF-1 bármely egyéb alléljára nézve voltak homozigóták.

Az erős dohányosok közül azok, akik az IGF-ok bármely olyan változatát hordozták, amely a tumorgenezisben fontos szerepet tölt be, szintén nagyobb valószínűséggel betegedtek meg, mint az azonos genetikai hátterű, nem dohányzó személyek.

 “A tanulmányunk úgy gondolom, szép példája annak, hogy a megfelelő genetikai hattér mellett a dohányzás okozta tüdőrák kialakulásának kockázata zöld tea fogyasztással hatékonyan csökkenthető” – magyarázza I-Hsin Lin, a kutatás egyik résztvevője.

Forrás: Az eredmények kórházi körülmények között, Taiwanban kivitelezett randomizált tanulmányon alapulnak; az ‘AACR-IASLC Joint Conference on Molecular Origins of Lung Cancer, Jan. 11-14, 2010’ konferencián lettek közzé téve.

Pelsőczi Péter - Szlávik Attila
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés