2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Zöldhályog kezeléshez használt gyógyszer segíthet a tuberkulózis gyógyításában - 2015-08-25 07:15:16 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Zöldhályog kezeléshez használt gyógyszer segíthet a tuberkulózis gyógyításában

Az Antimicrobial Agents and Chemotherapy című tudományos folyóiratban idén májusban jelent meg egy cikk a Michigan State University-n dolgozó Abramovitch professzor által vezetett kutatócsoport munkájáról.
Mycobacterium tuberculosis által okozott tuberkulózis (TB) egy nehezen kezelhető súlyos betegség. A betegség cseppfertőzéssel terjed: a beteg által kiköhögött váladék egyfajta permetként bejut egy egészséges ember tüdejébe, ahol a baktériumok számától (valamint az egyén immunrendszerétől) függően kialakulhat a betegség. A kezelése nehéz és lassú folyamat; arról nem is beszélve, hogy egyre inkább terjednek az antibiotikumoknak teljesen ellenálló baktériumtörzsek.


Az elsődleges fertőzés egy enyhe, megfázás, influenza jellegű betegséget okoz, amely hamar elmúlik; mindeközben a beteg szervezetben elterjed a baktérium. A pulmonáris TB akkor alakul ki, amikor a baktérium megfertőzi tüdőben levő falósejteket (makrofágokat), és elkezd szaporodni bennük. A baktérium tolerálja a makrofágok lizoszómáiban levő savas pH-t, sőt, ez ad jelet a szaporodásra. A fertőzött makrofágok lízissel elpusztulnak, miközben a folyamat károsítja a hörgőcskéket. Mire az adaptív immunrendszer aktiválódik, a fertőzés mar túlságosan előrehaladt ahhoz, hogy sikeresen útját állja.

Mint minden kórokozó (és nem kórokozó) baktérium, tuberkulózist okozó baktérium számára létfontosságú, hogy a környezetében levő jeleket érzékelje, és alkalmazkodjon hozzájuk. A bakteriális PhoPR rendszer egyfajta immunrendszerként működik, amely észleli a falósejtek (makrofágok) lizoszómáiban uralkodó alacsony (savas) pH-t, és éppen ezért lényeges a baktérium osztodásához in vivo.

A cikk szerzői abból indultak ki, hogy ha ezt a rendszert gátoljak valamilyen hatóanyaggal, azzal megnövelnék a TB kezelés hatékonyságát. Már létező gyógyszer hatóanyagokat teszteltek, és úgy találták, hogy a zöldhályog kezeléshez használt ethoxzolamide nevű karboanhidráz adagolásával sikerült a PhoPR mutáns bakteriális fenotípust létrehozni. Ez a virulenciához szükséges lipidek felhalmozódásával járt, valamint az Esx-1 fehérje kiválasztásának teljes gátlásával. Egérmodellben kvantitatív mikroszkópos mérések igazolták a kezelés mechanizmusát, és ugyancsak egerekben sikerült bizonyítani a kezelés hatékonyságát is.

Ez a tanulmány a karboanhidráz és a PhoPR útvonalak eddig nem ismert kapcsolatara mutat rá, ami tudományos szempontból meglehetősen érdekes eredmény. A kezelés lehetősége pedig igencsak ígéretes, hiszen az eddig használt hosszú és igencsak erős antibiotikum kúrát jelentőségteljesen le lehetne csökkenteni, ami kímélné mind a beteget, mint a beteg baktériumflóráját. Mivel ez a kezelés csak a Mycobacterium környezetének érzékelését zavarja meg, ezért nem befolyásolja a jótékony baktériumok túlélését.

Forrás: Antimicrobial Agents and Chemotherapy

Kép

2015. augusztus 25.

Donászi András


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés