2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Virágméz – egy ősi gyógyhatású anyag  - 2014-09-16 11:29:24 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Virágméz  –  egy ősi gyógyhatású anyag

Az egyik kevésbé ismert, és kevés figyelmet keltő fenyegetés, amivel szembe kell néznünk, az az antibiotikum-rezisztens baktérium törzsek evolúciójának felgyorsulása. Egyre több, krónikus sebet okozó Pseudomonas, Staphylococcus, Streptococcus, stb. nemzettségbe tartozó kórokozó baktérium válik ellenállóvá a különféle antibiotikumokkal szemben, így ezek komoly mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy eddig kezelhető fertőzések eredményeképp egyre nagyobb a halálozási arány. A probléma nagyságát jól jellemzi, hogy sok szakértő már az “antibiotikumok utáni” korszakról beszél. (Az antibiotikumokkal kapcsolatos problémákról már írtunk, és a lehetséges kiutak közül is felvázoltunk néhányat.)

Egy, az International Wound Journal-ban 2014 szeptemberében publikált cikk azonban egy újabb lehetőséget villantott fel az ilyen krónikus sebek kezelésére: a virágméz ősidők óta ismert antibakteriális hatásáról lebbenti fel a fátylat. A Lund Egyetemen dolgozó Vasquez professzor  által vezetett svédországi csoport a virágmézet vizsgálta, mivel ezt a méhek által termelt szirupot már évezredek óta használják sebek fertőtlenítésére a világ különböző  tájain. A kutatócsoport alig pár éve, hasonló vizsgálatok során egy eddig ismeretlen, Lactobacillus fajokból álló mikrobiológiai közösséget talált a méhek mézhólyagjában. Ezek a szimbiotikusa baktériumok a virágméz előállítása mellett komoly szerepet játszanak a méhek antibakteriális/antifungális védekezésében is. Az általuk kibocsátott metabolitok, peptidek és fehérjék a méhek számára hatékony baktérium- és élesztőgomba elleni védelmet nyújtanak; ezek mennyisége és összetétele mindig az adott méhet érő környezeti hatástól függ a vizsgálatok szerint. A kutatók hipotézise szerint ezek a mézben nagy mennyiségben (108  Lactobacillus/g méz) megtalálható baktériumok lennének felelősek a virágméz ősidők óta ismert antimikrobiális hatásáért.

A cikkben ezt a hipotézist járták körbe,vizsgálták a mézből izolált fajok hatását emberi patogénekre, lovakon figyelték meg a sebgyógyulásra gyakorolt hatását, és azonosították a különböző bakteriális termékeket, amelyek a méz által nyújtott antimikrobiális védelemért felelősek. Sikerrel kultiválták, szaporították a méhekből izolált baktériumokat mesterséges biofilmben, és ezekkel végeztek a további vizsgálatokat. Szabad zsírsavakat, hidrogén-peroxidot, különféle metabolitokat és illóanyagokat izoláltak a baktérium kultúrákból. A kutatók úgy találták, hogy ellentétben az antibiotikumokkal, amelyekben általában egyetlen aktív hatóanyag van, amely a baktériumok egy szűk csoportja ellen hatásos csupán, a virágmézből izolált Lactobacillus fajok sokfajta hatóanyagot termelnek, amelyek a méhet érő mikrobiális hatások óriási skálája ellen hatásosak. Ezeket a baktériumok ráadásul dinamikus módon változtatják, az aktuális fenyegetésnek megfelelően. Fontos megemlíteni, hogy a friss mézben található aktív baktériumok pozitív hatásának jelentős része nincs jelen a bolti mézben, hiszen ez nem tartalmaz élő baktériumot.

Ezen kutatások eredményeit jó eséllyel lehet alkalmazni mind a fejlődő világban, ahol az egészségügyi ellátás gondokkal küszködik, viszont friss méz könnyen hozzáférhető, mind a fejlett világban, ahol az antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek egyre nagyobb gondot okoznak.

Forrás:
International Wound Journal

Kép

2014. szeptember  16.

Donászi András

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 10, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés