2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Vidrák vizsgálata mutatott rá, hogy a Toxoplasma gondii a vizekben is veszélyt jelenthet - 2013-06-28 14:38:57 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Vidrák vizsgálata mutatott rá, hogy a Toxoplasma gondii a vizekben is veszélyt jelenthet


Angliában először sikerült a tudósoknak kimutatni, hogy a toxoplazmózis jóval elterjedtebb a vízi élőlények közt, mint korábban hitték. Ha a toxoplazmózist okozó parazita ilyen mértékben jelen van a vizekben, akkor az emberek is nagyobb fertőzés veszélynek vannak kitéve.

A kutatók nagyrészt a Wales és az Egyesült Királyság területén elgázolt vidrákon végeztek post mortem vizsgálatokat, hogy kiderítsék az elpusztult állatok a Toxoplasma gondii ellen termelnek-e antitestet. Az eredményeket látva, meglepődve tapasztalták, hogy az állatok majdnem fele védtelen volt az élősködő ellen, annak ellenére, hogy a vidrák fő tápláléka a hal.

 „Az állatok negyven százalékánál volt megfigyelhető az antitestek jelenléte, bár az vidrák pusztulásáért nem a parazita volt a felelős. Habár a vidrák fő tápláléka a hal, mégis ez az érték jóval magasabb volt, mint amire számítottunk” - írja tanulmányában Dr. Elisabeth Chadwick. Ugyanakkor az állatok megfertőződhettek a Toxoplasma gondii vízben élő oocisztái által, mely a parazita szaporodó képes formája. Ha a vidrák fertőzöttségére ez a magyarázat, akkor ez kockázatot jelenthet az emberekre is, hiszen a jelenlegi vízmonitorozási és vízkezelési rendszer nem számol az oociszták által jelentett veszéllyel. A parazita életciklusának befejezéséhez és a szaporodáshoz szükség van a végső gazda állatra, mely a házi macska. Az oociszták a macska ürülékével együtt távoznak, illetve a macskaalom WC-n történő lehúzása által bekerülhetnek a vízhálózatokba.

Körülbelül a lakosság harminc százaléka hordozza a toxoplazmát, közülük mindössze tíz-húsz százalékánál, az összlakosság lakosság 3-6 százalékánál figyelhetőek meg az influenza szerű tünetek, ezért a fertőzöttek nagy része nem is tudja, hogy elkapta a zoonózist. Mikor a tünetek elmúlnak, akkor az élőlény a gazda szöveteiben cisztákat képez, majd inaktívvá válik, ezek a gazda egész életén át a szövetekben maradnak, egyes kutatók szerint befolyásolhatja a fertőzöttek viselkedését. Egerekben megfigyelték, hogy a fertőzött egyedek viselkedése megváltozott, vakmerőbbek, kockázat vállalóbbak lettek, növelve az esélyét annak, hogy prédául essenek egy macskának. Szerencsére kevés annak az esélye, hogy az emberek áldozatul essenek egy éhes macskának, de a kockázat kereső magatartás szintén megfigyelhető volt, a fertőzött emberek több autóbalesetért voltak felelősek. Sokkal súlyosabb tünetek következhetnek be azoknál, akik legyengült immunrendszerrel rendelkeznek, mint például a HIV fertőzöttek, illetve terhesség alatt a toxoplasma átjuthat a magzatba is. Egészséges emberek esetében, a tünetek enyhék, a szervezet hamar megbirkózik velük, de feltételezhető valamiféle kapcsolatot a megváltozott viselkedésen kívül, akár a toxoplazmózis és a súlyosabb pszichiátriai rendellenességek között is.

Angliában mind az emberek, mind az állatok létszáma folyamatosan növekszik. A kutatócsoport úgy gondolja, hogy ezzel arányosan növekedhet a fertőzöttség mértéke. Az elpusztult vadállatok rendszeres vizsgálata pontosabb információkkal járulhat hozzá, hogy a toxoplasmózis valójában mekkora egészségügyi kockázatot jelent a lakosságra.

Forrás: Parasites & Vectors, Phys.org, Kép

2013. június 28.

Oravecz Kinga

Kapcsolódó cikkünk: Veszélyes vonzalom - egy parazita miatt


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés