2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Videójátékok hatása a döntési képességre - 2010-09-16 08:45:01 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Videójátékok hatása a döntési képességre

A University of Rochester kutatói felfedezték, hogy az akció videójátékok felkészítik az embereket arra, hogy gyorsabban hozzanak helyes döntéseket. Azt találták, hogy a játékosok fokozott érzékenységet alakítanak ki, hogy észleljék, mi folyik körülöttük, és ez nem csak a játékban teszi jobbá őket, hanem általános képességek széles skáláját fejlesztik, melyek az olyan mindennapi tevékenységeket segíthetik, mint például több feladat elvégzése egyszerre, a vezetés, egy rövid nyomtatvány elolvasása, a barátok szemmel tartása a tömegben, tájékozódás a városban.

A Current Biology folyóiratban megjelent tanulmány szerzői, Daphne Bavelier, Alexandre Pouget, és C. Shawn Green szerint a napjainkban oly népszerű videójátékok gyakorlási lehetőséget biztosítanak a való életben szükséges reakciók felgyorsításához.
A kutatók olyan 18 és 25 év közötti fiatalokat teszteltek, akik általában nem szoktak játszani. Az egyik csoport 50 órán át pörgős akció videójátékokkal, a Call of Duty 2-vel és az Unreal Tournament-tel játszott, míg a másik csoport ugyanennyi időt töltött a lassú ütemű, The Sims2 stratégiai játékkal.

Ezután az edzés után a kísérlet vezetői arra kérték az alanyokat, hogy különböző feladatokban gyors döntéseket hozzanak. Ezek során a résztvevőknek rá kellett nézniük egy képernyőre, analizálni, mi megy rajta, és válaszolni egy, a látottakra vonatkozó, egyszerű kérdésre, olyan gyorsan, ahogy csak tudtak (például egy csomó szabálytalanul mozgó pont általában a jobb vagy a bal oldal felé tartott). Azért, hogy meggyőződhessenek róla, hogy a hatás nem csak a vizuális észlelésre korlátozódik, a kutatók arra kérték a kísérlet résztvevőit, hogy pusztán a hallásukra támaszkodva teljesítsenek hasonló feladatokat.

Az akciójátékot játszók akár 25%-kal is gyorsabban jutottak következtetésre és válaszoltak ugyanannyi kérdésre helyesen, mint a stratégiai játékot játszók.

Mint Bavelier mondta „ez most nem az az eset, mikor az akciójátékot játszók csak szeretik a lövöldözést, de kevésbé pontosak”. Épp olyan pontosak és még gyorsabbak is, mint a stratégiai játékososok. „Az akciójátékosok helyesebb döntéseket hoznak egységnyi idő alatt. Ha sebész vagy, vagy egy csatamező közepén állsz, ez jelentheti a különbséget.”

A kutatók idegi szimulációi fényt derítenek arra, hogy miért fejlesztik az akciójátékok a játékosok döntéshozatali képességeit. Bavelier magyarázata szerint, az emberek fejben állandóan valószínűségeket számolnak, ezeket finomítják, majd ezek alapján döntenek. A folyamat neve valószínűségi következtetés. Az agy folyamatosan gyűjti a vizuális és auditórikus információkat, ahogy az ember felmér egy helyzetet, míg végül eleget szed össze ahhoz, hogy az ember olyan döntést hozzon, amit pontosnak tart.

„A döntések sohasem fekete-fehérek”, mondta. „Az agy mindig valószínűségeket számol. Például, amikor vezetsz, esetleg mozgást látsz a jobb oldalon, felbecsülöd, hogy ütközési pályán vagy-e, és ez alapján, a valószínűség alapján bináris döntést hozol: fékezel, vagy nem fékezel.”

A kutatók szerint az akciójátékosok agya hatékonyabban gyűjti a látható és hallható információkat, ezért a döntéshozatalhoz szükséges információ küszöböt hamarabb érik el, mint azok, akik nem játszanak.
Ez az új vizsgálat Bavelier és kollégái korábbi munkájára épül, ami kimutatta, hogy a videójátékok fejlesztik a játékosok éleslátását úgy, hogy érzékenyebbé teszi őket az enyhén különböző színárnyalatok észlelésére.

Science Daily, 2010. szeptember 13.

Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés