2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Vágycsökkentő az erőszakoskodó ágyi poloskák ellen - 2010-09-13 22:45:44 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Vágycsökkentő az erőszakoskodó ágyi poloskák ellen

A hím ágyi poloskákról tudvalevő, hogy nem sokat teketóriáznak, ha szaporodásról van szó; minden jól táplált fajtársra rámásznak – nemre és korra való tekintet nélkül. Kutatók most felfedezték, hogy a fejletlen poloska nimfák, annak érdekében, hogy megmeneküljenek a nemkívánatos párzástól, riasztó feromont választanak ki.

Vincent Harraca, a svédországi Lund Egyetem munkatársa szerint „az ágyi poloskák kémiai kommunikációja, valamint szaporodási viselkedésük növekvő figyelem tárgya, mivel ezen kártevők nagymértékben elszaporodtak az utóbbi években. Az ágyi poloskák esetében a párzás komoly traumát jelent, mivel a hímek párosodáskor átszúrják a nőstény kitinpáncélját, és spermájukat egyenesen annak hasi üregébe fecskendezik. Felfedeztük, hogy a nimfák, annak érdekében, hogy ezt elkerüljék, aldehid típusú feromonokat választanak ki. Ezek a feromonok elriasztják az erőszakos hímeket. Az eredményeket felhasználhatjuk az ágyi poloska populáció megfékezésére a párzás gátlása révén.”

Harraca kollégáival nimfák egy csoportjánál körömlakk segítségével gátolta az illatmirigyek működését. Az „elnémított” nimfákkal ugyanolyan arányban párosodtak a hímek, mint a nőstényekkel. Abban az esetben, amikor a feromonokat párzáshoz készülődő hím / nőstény pároson alkalmazták, a párzások száma erősen csökkent. Az aldehidek „vágycsökkentő” hatása feltehetőleg a hímek antennáinak szaglásban részt vevő (olfaktorikus) receptor neuronjain keresztül érvényesül. A kutatás eredményei új megvilágításba helyezik az ágyi poloskák kémiai kommunikációs rendszerét, valamint megdöntik azt a nézetet, miszerint a riasztó feromonok kizárólag a ragadozók elriasztásában játszanak szerepet.

A kutatók eredményeikről a BMC Biology című folyóiratban számolnak be.

Világszerte egyre több helyen jelennek meg ismét az ágyi poloskák. A kutatás eredményei alapján sikerülhet olyan kártevőirtó szereket kifejleszteni, amelyekkel sikeresen megfékezhető a fertőzés.

ScienceDaily (Sep. 8, 2010)

Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 11, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés