2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Vág az eszed, mint a borotva? - 2010-03-31 16:38:35 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 3 hozzászólás 

Vág az eszed, mint a borotva?

Agyunk egy olyan összetett hálózat, melyben az idegsejtek számtalan kapcsolat segítségével kommunikálnak egymással. A kapcsolatok minősége határozza meg a gondolkodás sebességét. Egy friss tanulmány szerint a lassabb kapcsolatok kedveznek a kreatív ötletek megszületésének.

Az agy szerkezete összetett. Egy külső kéreg, és egy belső velőállományból áll. A kéreg idegsejtjei alkotják a szürkeállományt. A velő idegrostok tömege és fehérállománynak nevezzük. Az előbbi felelős a gondolkodási teljesítményért, míg az utóbbi inkább a kreativitásért.

Az Új Mexikói Egyetem kutatói Rex Jung vezetésével összefüggést találtak egy kémiai anyag, az N-acetil-aszpartát alacsony szintje és a kreativitás között. Ez az anyag a neuronok egészségéért és anyagcseréjéért felelős. Az újabb kutatások a szerkezeti ismeretekkel összhangban a fehér-állomány szerepére koncentrálnak. Ebben az idegsejtek nyúlványait, az axonokat találjuk. Ezeket egy szigetelő réteg veszi körül, amit myelinhüvelynek hívunk. Ez a szigetelés segíti a gyorsabb ingerületterjedést, hasonlóan az elektromos kábelekhez. Minél vékonyabb a szigetelőréteg, annál kisebb az idegrost elhatároltsága, integritása, így lassul az információátviel.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a magasabb rendű mentális funkciókat ellátó, jobb szigeteléssel bíró fehér-állomány nagyobb aránya magasabb intelligenciát jelent. De a kreativitás képességét vizsgálva egészen eltérő eredményt kaptak. 72 egyénen mérték az axonok integritását egy DTI (diffusion tensor imaging) nevű módszerrel, ami a víz diffúziójának irányát térképezi fel. A résztevevők divergens gondolkodását, az új ötletekre való képességét tesztelték. A legkreatívabb emberekben a prefrontális kéregállományt a mélyen fekvő thalamussal összekötő pályák alacsonyabb integritást mutattak, mint a kevésbé kreatív kísérleti személyek esetében.

Ez azt jelenti, hogy a lassabb kommunikáció egyes területek között több ötletet, több újdonságot eredményezhet. Egyes pszichiátriai betegségekben is megfigyelték a fehér-állomány átalakulását, melynek következtében a kognitív funkciók is megváltoztak. A tanulmány egyik kiinduló pontja éppen  az a felismerés volt, hogy a dementiában szenvedők kreativitása gyakran fokozódik.

A meglepő eredményekről Paul Thompson, a Californiai Egyetem kutatója így vélekedik: „Önmagában a gyorsaság jó lehet a sakkban vagy a Rubik kocka kirakásában, de nem feltétlenül gondolunk a sebességre, ha novellát írunk, vagy ha műalkotást készítünk.”

Az intelligencia és a kreativitás kéz a kézben járnak, de mégis egymástól függetlenek. Mindkettőnek van kitüntetett helye az agyban. Lehetünk egyszerre kreatívak és intelligensek is, de előfordulhat, hogy csak az egyik adottsággal rendelkezünk.


NewScientist; 2010. március 30.

Veres Dániel

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: Developer2010-04-17 08:57:36 
Amikor intuícióra volt szüksége leült az asztala elé egy székre. A szék jobb és bal oldalára helyezett 1-1 üres fémvödröt. Mindkét kezébe fogott 1-1 vasgolyót. A kezeit úgy tartotta, hogy a vödör fölé lógatta, hogy ha a golyó kiesik a kezéből, akkor az pontosan a vödörbe landoljon.

Kényelmesen elhelyezkedett, becsukta a szemét és várt, közben a megoldandó problémára gondolt. Időközben néha el-elnyomta az álom. Amikor már theta közeli állapotban volt, az izmok jobban elernyedtek és valamelyik vasgolyó kiesett a kezéből és csörömpölve beleesett a vödörbe. Erre Edison felriadt, visszatért a tudatosság és éber állapot szintjére és éppen akkor, ami a fejében járt azt leírta. Előfordult, hogy nem mindig a releváns ötlet vagy gondolat volt a fejében, de türelmes volt.

Ezt tehát jó párszor megcsinálta, és amint tapasztalhatjuk néha be is jött neki :).
 
Küldő: Kupac2010-04-05 20:42:00 
Edison hogy nyomta el az agyféltekéjét?
 
Küldő: Developer2010-04-02 15:00:01 
Érdekes a cikk, bár orvosi végzettségem nem lévén vannak részek melyeket egyáltalán nem értek :).

Agykontrollos szemszögből tudom megközelíteni a dolgot:
Ebben megközelítésben viszont bizton állíthatom, hogy a Silva féle modell szerinti ALFA tartományban (relaxált ellazult állapotban) kreatívabbak vagyunk. Ebben az állapotban állítólag jobban kihasználjuk kreatív jobb agyféltekénket a racionálisabb ballal szemben.

És valóban, amikor a kreativitás elnyomja a tudatosságot, akkor jönnek az igazán jó ötletek. Példa erre a nagy feltaláló, Edison is.
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés