2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Újszülöttek az anyai dohányzás árnyékában - 2011-07-15 20:53:52 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Újszülöttek az anyai dohányzás árnyékában

Évtizedek óta szajkózza a média, a tudományos világ, hogy a dohányzás káros az egészségre. Már annyira elcsépelt szállóigévé vált ez a gondolat, hogy mindenhol találkozunk vele, és már fel sem tűnik, mikor megpillantunk egy hasonló tartalmú feliratot vagy képet, csak legyintünk – főleg a dohányosok: „ugyan már, mondjatok valami újat is!” Talán ez – hogy már nem vesszük komolyan – lehet egyik oka annak is, hogy bár részben tisztában vannak a dohányfüst káros következményeivel, nagyon sok nő még mindig rágyújt terhesség alatt is egy-egy szál cigarettára.


Megdöbbentő adat, hogy például az angol Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint a 2006-os évben az Egyesült Királyságban a 20 év alatti várandós nők 45%-a, míg az Amerikai Egyesült Államokban a 25 év alatti nők 20% még mindig dohányzik terhességük alatt, dacára annak, hogy nyilvánosan elfogadott az a tény, hogy ez vetélést vagy koraszülést okozhat.
Az idősebb korosztály esetén ez az adat valamivel megnyugtatóbb, az USA-ban a 35 év feletti nőknek 9%-a gyújt rá rendszeresen a terhesség 9 hónapja során.

Az University College London (UCL) kutatói szolgáltatják az első átfogó összegző tanulmányt, amelyben olyan speciális fejlődési rendellenességeket határoznak meg, amelyek a dohányzáshoz köthetők – mint a hiányzó vagy deformált végtagok, a dongaláb, különböző arcrendellenességek, gyomor-bélrendszeri problémák.
A tanulmányt a Human Reproduction Update c. folyóirat publikálta, 2011. július 12-én.

A szerzők az elmúlt 50 évből összesen 172 angol nyelvű kutatást használtak fel, 174000 fejlődési rendellenességi esetet tanulmányoztak 11,7 millió kontroll eset mellett. Annak a kockázata, hogy hiányzó vagy deformált végtagokkal jöjjön világra egy magzat 26%-al nagyobb, ha dohányzott az anya, mintha nem tette volna. A dongalábúságnak 28%-al, különböző szemhibáknak 25%-al, a nyúlajak/szájpadhasadásnak pedig 28%-al növekszik az esélye. A leginkább a gastroschisis (hasfalhasadék – a gyomor és/vagy a tápcsatorna egyéb részei a hasüregen kívülre kerülnek a fejlődés során) kockázata nő, mintegy 50%-al.

Allan Hackshaw, a UCL Rákkutató Intézetének professzora és a Royal College of Physicians Tobacco Advisory Group tagja, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy az anya terhesség alatti dohányzása jelentősen növeli a vetélés, a kis születési súly és a koraszülés kockázatát, de még ennek tudatában is a várandós dohányzó nők (különösen a 20 év alattiak) száma elképesztően magas. Habár sokrétű az egészségügyi tájékoztatás a témában, ezek az anyagok nem elég specifikusak, nem fogalmazzák meg egyértelműen, hogy milyen súlyos, élethosszig tartó rendellenességek alakulhatnak ki, amelytől később mind a gyerek, mind az őt gondozó anya szenvedni kényszerül.

Jelen kutatásnak tehát az az üzenete, hogy a nőknek életminőségük javítása érdekében érdemes kiiktatniuk a mindennapjaikból a dohányzást, még mielőtt teherbe esnének, hogy lecsökkentsék azt a 50%-nyi esélyét annak, hogy súlyos fejlődési zavarral küzködő gyermeket hozzanak a világra.

A tanulmány egyik társszerzője, Charles Rodeck, a UCL Institute for Women's Health professzora elmondta, hogy javaslataik megvalósítása a súlyos fejlődési rendellenességek redukálásához és a dohányzást megelőző programok nagyobb hatékonyságához vezethet. Ha a jövőben konkrétan megfogalmazzák, hogy milyen forgatókönyvekkel számolhat az anya a dohányzás folytatása esetén, az nagyobb súlyt ad tájékoztató anyagoknak.
Régóta tudjuk, hogy a dohányzásnak káros következményei vannak. Régóta beszélnek is róla, de ezen tanulmány pontosan azonosítja az egyes betegségeket. A kutatók remélik, hogy ha egyértelműbben tájékoztatják a lakosságot a sajátos fejlődési rendellenességekről, akkor csökkenteni tudják a dohányzó terhes nők, és vele együtt a beteg újszülöttek számát.

ScienceDaily, 2011. július 12.

Dimény Orsolya
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés