2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Újrarajzolták Wallace évszázados biogeográfiai térképét - 2012-12-30 21:22:10 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Újrarajzolták Wallace évszázados biogeográfiai térképét


Alfred Russel Wallace (1823-1913) híres brit naturalista, biológus, geográfus, antropológus, a biogeográfia tudományának atyja. Ő volt az a tudós, aki elsőként kezdett el foglalkozni az állatok földrajzi elterjedésének leírásával és az elterjedési határok mögött meghúzódó okok vizsgálatával. Emellett híres arról is, hogy Darwintól függetlenül kidolgozta a természetes szelekción alapuló törzsfejlődés elméletét. Mind a mai napig az általa 1876-ban publikált biogeográfiai térkép jelentette a tudományág egyik alaposzlopát. A Koppenhágai Egyetem Center for Macroecology, Evolution and Climate (CMEC) nevű központjának munkatársai a napokban modern számítógépes eljárások és 20.000 faj elterjedési adatai segítségével most újra megvizsgálták és néhány helyen átrajzolták a Föld biogeográfiai térképét (a gerincesekre koncentrálva, így a térkép mindenekelőtt zoogeográfiai).

Az új térkép alapvető információkat tartalmaz Földünk biodiverzitásával kapcsolatban és a jövő generáció kutatói számára fontos támpontokat adhat majd. Az élővilágot a kutatók 11 különböző faunatartományra osztották az eddigi 8 helyett. Megjegyzendő, hogy a faunatartományokat az angol szakirodalom leginkább egyszerűen ecozone, azaz ökozóna néven említi, de ezek elsősorban a zoológiában ismertek, a növénytanban flórabirodalmakat (floral kingdom) szoktak megkülönböztetni, melyekből 6 van. Ezek nem pontosan fednek át a faunatartományokkal.

A korábbi térképeken (Kép 1.) szereplő 8 nagy tartomány a Nearktisz (Észak-Amerika mérsékelt öve), a Palearktisz (Eurázsia mérsékelt öve és Észak-Afrika), az Afrotropikum (Afrika trópusi része), az Indomaláj vagy Orientális tartomány, Ausztrálázsia, Óceánia, a Neotropikum (az Újvilág trópusi területei) és az Antarktisz. Az új verzióba (Kép 2.) bekerült 11 terület nagyobbik része átfed a korábbiakkal, de pl. Kanada északi része  a Palearktiszhoz került át. Vannak ugyanakkor teljesen új területek is: a Madagaszkári tartomány, a Kínai-Japán, a Szaharo-Arábiai és a Panamai tartományok. (Az Antarktiszi tartomány nem szerepelt az új analízisben, így ezzel együtt 12 tartományt lehet megkülönböztetni.) Wallace 1859-ben írt arról, hogy az általa felvázolt Orientális és Ausztráliai területek közé Indonézia szigetvilágán keresztül egy éles határvonal húzható, melyet azóta is Wallace-vonalnak neveznek - ez a vonal a legújabb térképen is fontos szereppel bír.Kép 1., Alfred Russel Wallace 136 éves zoogeográfiai térképe.


A kutatás egyik vezetője, Dr. Ben Holt így írta le munkájukat: "Kutatásunk a természettudományok egyik legalapvetőbb térképének régóta húzódó frissítését jelenti. Wallace kísérletét követően most először tudunk széles körű leírást adni a természeti világról hihetetlenül részletes, több ezer gerincesre vonatkozó adathalmaz alapján."

Az új tartományokat az egyes gerinces osztályokat tekintve különböző részekre lehet felosztani, a kutatók pedig adataikat (emlősök, madarak és kétéltűek összesen százezres nagyságrendű előfordulási adatait) ingyenesen elérhetővé tették a CMEC honlapján, hogy a különböző területeken dolgozó biogeográfusok, konzervációbiológusok és más zoológus szakemberek saját kutatásaikhoz felhasználhassák, módosíthassák a térképeket, hiszen minden állatcsoport szemszögéből másutt és másutt húzódnak a nagy biogeográfiai régiók határai.

Kép 2., a CMEC új térképe.


"A térkép fontos kiindulási alapot jelent a jövőbeni ökológiai és evolúcióbiológiai kutatásaihoz. A jelenleg is zajló biodiverzitási krízis és globális éghajlatváltozás fényében pedig a természetvédelem számára is nagy jelentősége van. Amíg korábban a konzervációval foglalkozó szakemberek a prioritást jelentő területeket az előforduló különleges fajokra alapozva jelölték ki, most már lehetőség van a leginkább védelemre szoruló régiókat sokmillió éves evolúciós történetük alapján kiválasztani" - jellemezte a bárki által szabadon manipulálható térkép jelentőségét Dr. Jean-Philippe Lessard, a kutatás másik vezetője, a kanadai McGill University munkatársa.

Forrás:
Phys.orgCMEC


2012. december 30.

Walter P. Pfliegler
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés