2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Újraindul az antarktiszi jégpáncél alatti élet keresése - 2012-11-23 10:36:15 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Újraindul az antarktiszi jégpáncél alatti élet keresése

Egy meredek fjordban, 3 kilométer vastag jégtakaró alatt rejtőzik az Ellsworth-tó, az Antarktisz egyik nagyobb, 30 négyzetkilométeren elterülő tava. A Bristoli Egyetem glaciológusa, Martin Siegert több, mint egy évtizedes tervezés után arra készül, hogy felfedezze a világtól elzárt tó titkait. A legérdekesebb kérdés, mely a kutatók fantáziáját mozgatja, hogy van-e élet a jégpáncél alatt található édesvízben.

Az antarktiszi kutatás résztvevői a kontinens nyugati oldalán elhelyezkedő tónál december 5-én kezdik majd a munkát. Céljuk, hogy lefúrjanak a tóig és mintákat hozzanak fel, melyben esetleg sok millió éves elzártságban fejlődő mikrobákat is találhatnak. A fagyott kontinensen eddig 380, geotermikus erők által folyékony állapotban tartott, jégpáncél alatti tavat térképeztek fel radarok, gravitációs és szeizmikus mérések segítségével. Ha minden a tervek szerint halad, az Ellsworth-tó lesz a második a kontinensen, melyhez a kutatók lefúrnak.

Idén februárban egy orosz kutatócsoportnak sok évi munka után sikerült eljutnia a hatalmas Vostok-tó folyékony vizéhez, egy amerikai csoport pedig januárban tervezi elérni a Whillans-tavat. Valamennyi kutatás számára a legnagyobb sikert az hozná, ha sikerülne mikrobiális élet nyomait kimutatni a tavakból vett mintákban. Könnyen elképzelhető, hogy különböző ásványi anyagokból energiát nyerő mikrobák ilyen extrém körülmények közt is fennmaradhattak és élettel töltik be a több kilométer mélyen található tavakat. A Vostok-tónál dolgozó csapat tavaly már talált bizonyítékot arra nézve, hogy tó környékén található alapkőzetben előfordulnak baktériumok, de tó vizéből vett minta eddig nem adott ilyen eredményt.


Az Ellsworth-tónál dolgozó briteknek talán jobbak az esélyeik, hogy elsőként találjanak élőlényeket az olvadt vízben, mert azok talán kisebb eséllyel csúsznak ki a kezükből: ez a tó ugyanis csak 12 km x 3 km kiterjedésű, szemben a 250 km hosszú és 50 km széles Vostokkal. Az Ellswort-tó egy szubglaciális völgyben található, felette a jég vékonyabb és a maga −30 °C körüli hőmérsékletével jóval melegebb is a nagyobb társát borítónál.

A fúrást végző csapat reméli, három nap alatt lejuthatnak a tóig egy 90 °C-ra hevített vizet kilövellő szerkezet segítségével. A fúráshoz feltételezhetően 30 000 - 60 000 liter felhevítésére lesz majd szükség. Ezután 24 órájuk áll majd rendelkezésre a mintavételhez, mielőtt a furat befagy. A mintavevő eszközöket nagy gonddal úgy állították össze, hogy ne szennyezhessék be a tó vizét; az fúráshoz használt forró víz olvasztott hóból származik majd, melyet 5-szörösen szűrnek majd UV-fénnyel is sterilizálnak. A titániumból készült, 5 méter hosszú mintavevő egység pedig steril körülmények között készült, és védőrétegéből is csak a steril furatban veszik ki.

Ha a tóban van élet, azt már akár az év végéig sikerülhet egyértelműen kimutatni. A kutatók további tervei, hogy megvizsgálják, lehet-e kapcsolat a különböző tavak között, és hogy hogyan befolyásolja az egyes tavak ásványianyag-tartalma a bennük esetlegesen megtalálható ökoszisztémákat.

Ha a tó sterilnek bizonyul, annak is komoly tanulsága lehet, utalhat arra, melyek azok a körülmények, melyek a Földön vagy esetleg a Naprendszer más égitestein már nem alkalmasak a mikrobiális élet fenntartására sem.

Forrás:
Scientific American, Kép

2012. november 23.

Walter P. Pfliegler

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés