2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Újra állami kézbe kerülnek a súlyponti kórházak? - 2010-03-12 13:20:29 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Újra állami kézbe kerülnek a súlyponti kórházak?

A szocialisták a hét végén ismertett választási tézisekkel lényegében csatlakoztak a Fidesz egészségügyi programjának némely pontjához.

Egyebek – így a már ismert ápolásbiztosítás, az egyszer már felszámolt modellkísérlet gyengített formája – mellett a kórházak „visszaállamosításnak” lehetőségét, valamint az orvosok és a szakdolgozói bérek emelését ígérték. Kökény Mihály, a párt szakpolitikusa szerint az utóbbi években az élet többször is igazolta, hogy felesleges béklyóba köti a fenntartókat a kétharmados önkormányzati törvény. (Ez ruházza a kórházi ellátás felelősségét a helyhatóságokra.) Ezért lehetőséget adnának az önkormányzatoknak, hogy a pénzfaló, fenntarthatatlan kórházaik működtetéséről lemondjanak az állam, illetve más önkormányzat javára.

Hivatalosan ugyan nincs nyilvános egészségügyi programja a Fidesznek, a kiszivárgott részletekből mégis sejthető: e téren is nagy változásokra készülnek. Azt Orbán Viktor pártelnök két hete jelentette be, hogy több orvost, több ápolót biztosítanának a hazai betegeknek és rövidítenék a várólistákat. A béremelést éppúgy, mint a szocialisták, a Fidesz is a ciklus végére váltaná valóra. A többletpénz forrását firtató kérdésekre a Fidesz egészségpolitikusai rendre a területre jutó közpénzek átcsoportosítást emlegetik. Az is köztudott, hogy az okosabb forráselosztást, a változtatást jó ideje nemcsak a kormányzati akarat akadályozza, hanem az intézményrendszer szétszabdalt tulajdonosi szerkezete is. A kormánynak nincs jogosítványa a kórházi hálózat áttervezésére, a feleslegesek bezárására. A gordiuszi csomót a Fidesz is az egészségügy centralizálásával oldaná meg.

„Visszaállamosítanák” a súlyponti és a pólusintézményeket, valamint további 6–12 szakmai ellátó centrumot. Ezen intézmények működtetését az állam biztosítaná, a többinek a saját erejéből kellene talpon maradni, már ha tud. Arra, hogy a Fidesz kórházi „visszaállamosítási” szándékát támogatnák-e a szocialisták, Kökény Mihály azt felelte: ha egyfajta egység lehetne egyéb stratégiai kérdésekben, akár ez a megoldás is szóba kerülhet.

A kórházak „visszaállamosításával” kapcsolatos terv rossz irány”, vallja Sinkó Eszter közgazdászszakértő. Az egészségügy átalakításához nélkülözhetetlen helyi kezdeményezésekről, a helyben előteremthető forrásokról a kormány nem tud lemondani.

Szerinte a szektor problémáit nem a tulajdonviszonyok okozzák. Az államnak, mondja, több eszköze is van arra, hogy szabályozza a felesleges kapacitásokat.

nol.hu

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés