2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Újabb remény a sclerosis multiplex gyógyítására - 2015-05-07 08:59:58 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 2 hozzászólás 
Újabb remény a sclerosis multiplex gyógyítására

A sclerosis multiplex (SM) egy gyulladásos autoimmun betegség, amely során a beteg immunrendszere lebontja a központi idegrendszer idegsejtjeinek axonjait burkoló mielinhüvelyt, és ezzel meggátolja az idegrendszer működését. A betegseg oka nem ismert; valószínűleg több hatás együttesen vezet az immunrendszer működésének megzavarásához. A tünetek sem egységesek –vannak, akiknek visszatérő rohamokat okoz a betegség, es vannak, akik folyamatos leépüléssel küzdenek. A különféle kezelési módszerek sem hoznak egyértelmű sikereket, hiszen ezek jobbára tüneti (és a teljes szervezetet érintő, nem specifikus) kezelések. A súlyos mellékhatások mellett komoly gondot jelent, az, hogy a betegek egy része nem reagál semmilyen ismert kezelési módszerre.


Vannak új kísérleti módszerek (az egyik legérdekesebb a parazita férgek felhasználása), amelyek épp a klinikai tesztek fázisában vannak, de konkrét gyógymód nincs. A Nature április 20-ai számában egy kutatócsoport arról számol be, hogy sikerrel javítottak ki az immunrendszer által okozott károkat egy olyan egerekben, amelyeket az SM állatmodelljének használnak. A kutatók abból indultak ki, hogy az agy saját őssejtjei képesek kijavítani a sérüléseket a mielinhüvelyben (azaz új mielint képezni), ha valahogy erre “ráveszik” őket. Márpedig aktiválni ezeket a “szunnyadó” őssejteket nem egyszerű. Az áttöréshez arra volt szükség, hogy nagy mennyiségben tudjanak oligodendrocita progenitor sejteket létrehozni, amelyeken azután tesztelhettek több ezer különféle, már alkalmazásban lévő gyógyszer hatóanyagot.

Két lehetséges gyógyszert találtak, amelyek stimulálták a progenitor sejteket, és érdekes módon mindkettő bőrgyógyászati problémák kezelésére szolgál. A „miconazole
” nevű hatóanyagot recept nélküli lábgomba elleni gyógyszerekben találjuk meg, míg a „clobetasol” egy ekcémákra használt gyógyszer. A miconazole közvetlenül serkenti a remielinizációt, míg a clobetasol immunoszupresszív hatása mellett segíti a mielinhüvely kialakulását. Az SM egérmodellben mindkét hatóanyag képes volt a betegség tüneteként jelentkező bénulást megszüntetni, és regenerálni az egerek idegeit borító mielint. A kísérletet pozitív eredménnyel emberi sejteken is elvégezték, és a kutatók minél hamarabb szeretnék a klinikai vizsgálatokat elkezdeni. A mielinhüvely regenerációjának több más, hasonlóan súlyos idegrendszeri betegség kezelésében is szerepe lehet; ilyen például az időskori demencia, skizofrénia, centrális paralízis, es látóidegi gyulladás.

Ezek az eredmények, amellett, hogy reményt kínálnak nagyon sok szenvedőnek, arra is rávilágítanak, mennyire fontos, hogy a már meglévő (és már engedélyezett…) gyógyszerek hatásait minden lehetséges irányból megvizsgáljuk, hiszen így nem kell elvégezni az igencsak drága (és kockázatos) procedúrát, amely minden egyes új hatóanyag bevezetését megelőzi. Az ismert hatóanyagok új felhasználásával potenciálisan óriási mennyiségű időt és pénzt lehet megspórolni.

Forrás: Nature

Kép


2015. május 6.

Donászi András
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 15, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: kalman_t2015-05-18 14:01:04 
Amikor az ember személyesen is érintett, akkor különösen jó az újabb és újabb kutatásokról olvasni az MS kezelését illetően. Az más kérdés, hogy ezekből a kutatásokból mikor lesznek széles körben elérhető terápiák. Köszönöm a cikket.
 
Küldő: inf3rno2015-05-11 00:08:04 
Szvsz. a GeNeuro GNbAC1 a legígéretesebb MS terápia. Idén decemberben kezdődik a phase2b trial-je, ott majd elválik mit tud.
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés