2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Újabb kreatív magyarázat a modern ember kialakulására? - 2013-08-18 13:11:31 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 1 hozzászólás 
Újabb kreatív magyarázat a modern ember kialakulására?


Napjainkban, ha valaki doktori fokozatra szeretne szert tenni, az a legutolsó dolog, hogy tézisével felbolygassa a tudományos világot, de ha van egy forradalmi ötlet, még akkor is, ha megvalósításához a technikai feltételek nem adottak, bátran vágjunk bele. Példának okáért Dr. Eugene McCarthy a genetika tudományának doktora, merész ötletétől vezérelve, tudományos karrierjét az állatfajok közti hibridizáció tanulmányozásával alapozta meg. Eredményeit a Macroevolution.net névre keresztelt honlapon teszi közé, ahol hatalmas mennyiségű adatot és bizonyítékot találunk, melyek arra utalnak a kutató szerint, hogy a humán evolúció legjobban a csimpánz és sertés közötti hibridizációs elmélettel magyarázható.

A szokatlan elméletek megkövetelik a nem mindennapi bizonyítékokat, McCarthy nem okoz csalódást. A genetikai minták összehasonlításának ellenére, a kutató alapos összehasonlító anatómiai vizsgálatokat is végzett, bár külön-külön mindegyikbe bele lehetne kötni, mégis együttesen áttörő erővel bírnak. Joggal kérdezhetjük, hogy ezen elmélet miért nem előbb látott napvilágot? McCarthy szerint, mert a biológusokra jellemző a genetikai eredmények túlértékelése. A kutató vitatja, hogy az emberi faj a csimpánzok generációkon átívelő visszakeresztezések eredménye, melyet a nukleotid szekvenciák összehasonlítása is igazol, elfedve esetleg a sertésféléktől származó részeket.

Általában két faj hibridjei, mint az öszvérek, ligerek (tigris és az oroszlán közös utódjai), zebszamarak, melyek a zebra és a szamár keresztezéséből származnak, nem termékenyek, mint szüleik, ennek ellenére McCarthy kutatásai során dokumentált olyan hibrideket, melyek képesek voltak a szaporodásra. Az egyik feljegyzésében egy öszvért említ, bár ez nem tekinthető reprezentatív mintának az egész populációra nézve. Bizonyos hibridek esetén, ha eljön a gaméta képzés ideje, akkor előfordulhatnak termékeny egyedek, melyek utódoknak is életet adhatnak, például a nőstény ligerek képesek oroszlán vagy tigris hímmel visszakeresztezve utódokat a világra hozni.

McCarhty fényt derített arra, hogy a termékenységi ráta növekszik, az egyik szülővel történő visszakeresztezések során, melyet a tenyésztők is előszeretettel alkalmaznak. A csimpánz - vaddisznó hibridizáció esetén, valószínűleg egy nőstény csimpánz és egy vadkan közti eseményről lehetett szó, majd az utód egy csimpánz közösségben nevelkedhetett. (Tarzan árnyékában!) Az erre utaló, zavarba ejtő bizonyítékok fellelhetőek a Macroevolution.net-en is.

Mikor arról faggattam McCarthy-t, hogy megtudná-e becsülni, időben mikor kerülhetett sor a hibridizációs eseményre, azt válaszolta, hogy a lehetőségek skálája igen széles:
1. Valószínűleg évmilliókkal ezelőtt a hominida evolúció hajnalán, a közös ősök közt tömegesen történhetett, majd a hibridek nagy száma vezethetett a sokféle hominida típus és a modern ember kialakulásához is.
2. Elkülönülő eseményekről lehetett szó, melynek hatására a hominida félék elkülönültek (bár meghökkentő, de ez lehetséges olyan régiókban, ahol a két genus Sus és Pan még mindig együtt fordul elő, mint például Dél-Szudánban).

Az utóbbi lehetőség nem is hangzik oly képtelenségnek, ha betekintünk a legutóbbi kutatások eredményeibe a gorilla evolúcióját illetően. A faj eredetének legvalószínűbb magyarázata egy nagytestű erdei disznóval történt kereszteződés. A disznó ugyanazon az élőhelyen fordul elő, mint a gorilla, ezért számos különleges tulajdonságokra és szokásra tehetett szert a főemlős. Továbbá, ez a jól ismert hatás, lehet a magyarázat a gorilla fizikai sajátosságaira és termékenységével kapcsolatos jelenségekre.

Még nem világos, hogy a genetikai vizsgálatok támogatják, vagy megcáfolják majd ezt az elméletet. Az anatómiai különbségek listája, melyre a törzsfejlődés során tettünk szert, túl hosszú, hogy részletesen felsoroljuk. Talán annyi is elegendő, hogy megfigyelhetőek a hasonlóságok az arc, a bőr és a szervek felépítése esetén, nem szolgálnak elegendő magyarázattal. A különbségekről is essen néhány szó, a multipiramidális vese, a bőr melanocytáinak prezentációja, melanoma, a bacculum hiánya (pénisz csont), a vékonybél Kerkring redői, a szívkamrák szimmetriája, a bőr és az agy keringése és hűtési mechanizmusaik, a fogazat struktúrája. Néhány külső jelleg néhanapján, szintén megfigyelhető az embereken is, mint a kétszarvú méh vagy a számfeletti mellbimbók, melyek nehezen egyeztethetőek össze a főemlősök családfájával.

McCarthy széles körben vizsgálta a fenti evolúciós furcsaságokat, mely csak fokozza a humánevolúció körüli rejtélyeket. Véleményem szerint a nőstények választása kétségtelenül hozzájárul az evolúció felgyorsulásához, amit megfigyelhetünk, de más mutációs mechanizmusok szintén utat nyithatnak a megfelelő tulajdonságok megszerzéséhez és örökítéséhez, melyeket érdemes lenne újra átgondolni. McCarthy megfigyelései szerint, a hibridizáció morfológiai változásokhoz vezet, melyet újra és újra megfigyelt madárfajokon és közzé tett tanulmányában is (Oxford University Press, 2006), véleménye szerint ez a legerősebb evolúciós hajtóerő.

Forrás: Phys.org, Kép

2013. augusztus 18.

Oravecz Kinga - Oravecz AdriennKapcsolódó cikkek:

Szkeptikusan fogadták a nagylábú genomját leíró cikket


Spammerek hamisítják a tudományos folyóiratokat

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 8, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: cavey852013-08-18 16:47:03 
Ez tényleg kreatív! :)
A hibrid állatok és növények csak a fajok vagy fajták nemesítésére szolgáltak és kizárólag mesterséges úton, emberi "kéz" által.
Most ez komoly? : "...a kutató alapos összehasonlító anatómiai vizsgálatokat is végzett, bár külön-külön mindegyikbe bele lehetne kötni, mégis együttesen áttörő erővel bírnak."
Úgy gondolom, ha külön-külön bele lehet kötni, akkor együttesen még jobban bele lehet kötni. Nem fog kioltódni, ha valami nem működik egyenként, akkor az egész nagyban sem fog működni, nem? :)
Vicc.
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés