2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Új szalmonella teszt - 2010-11-26 18:14:35 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Új szalmonella teszt

A szalmonellafertőzések egyik leggyakoribb oka a fertőzött tyúktojás. Ha ilyen eset fordul elő, a fertőzött tojásokat vissza kell rendelni a boltok polcairól, ami rendkívül nagy költségekkel jár. A University of Missoury kutatói egy újfajta szalmonella tesztet dolgoztak ki, amely gyorsabb, és pontosabb eredményeket szolgáltat a korábbi tesztekhez képest. Az új eljárással a fertőzött tojásokat még a boltokba való szállítás előtt ki lehet szűrni.


Azlin Mustapha, a College of Agriculture táplálkozástudományi professzora szerint „a feldolgozók és a vásárlók is profitálhatnak az új teszt gyorsaságából és érzékenységéből. Az eljárás lehetővé teszi, hogy a cégek a fertőzött termékeket már a kiszállítás előtt kiszűrjék, így a szalmonellafertőzés nem juthat el a fogyasztókhoz”.

A szalmonellafertőzés az ételmérgezés leggyakoribb oka az Egyesült Államokban a CDC (Centers for Disease Control) adatai alapján. A szalmonellózis tünetei: hányás, hasmenés, láz, hasi görcsök, súlyos esetben akár halál. Mustapha szerint a szalmonella jelenlétének vizsgálata a baromfitelepeken rendkívül fontos, mivel a baktérium a madarak lépében, és reproduktív traktusában túlél. A fertőzött állatok a kórokozót minden általuk tojt tojásnak átadják.

A legáltalánosabban használt szalmonellát kimutató tesztek rendkívül lassúak, akár 5 napot is kell várni az eredményre. Mustapha eredményei lehetővé teszik, hogy az új eljárásban a PCR (Polimerase Chain Reaction – polimeráz láncreakció) technikát alkalmazzák, amely a vizsgálat idejét mintegy 5-12 órára csökkenti. A PCR technikán alapuló szalmonella tesztek már évek óta léteznek, azonban a jelenlegi eljárások gyakran produkálnak hamis pozitív eredményt, mivel nem tesznek különbséget az élő és elpusztult baktériumok közt, így jelzik a halott, de egyébként fertőzést nem okozó baktériumok DNS-ének a jelenlétét is. Mivel kizárólag az élő szalmonella baktériumok okoznak szalmonellózist, Azlin Mustapha egy olyan eljárást dolgozott ki, amely segítségével csak az élő baktériumok mutathatók ki, méghozzá nagy érzékenységgel.

PCR reakció - animáció

Mustapha oly módon módosította a hagyományos PCR tesztet, hogy a reakcióelegyhez egy speciális festéket is hozzáadott. A festék, nevezetesen a EMA (etidhium-bromid monoazid) képes arra, hogy az elhalt sejtek DNS-éhez kötődjön. Mivel a PCR reakció a DNS bizonyos szakaszainak amplifikálásán alapul, az EMA által megkötött „halott DNS” a PCR-reakcióban nem vesz részt, a reakciókban használt DNS polimeráz enzimek ugyanis nem képesek hozzáférni, és lemásolni azokat. Mivel az EMA az élő sejtek DNS-ét nem köti le, a PCR reakció csak az „élő DNS”-en tud végbemenni. Ezzel az eljárással a szalmonella tesztek sebessége, szelektivitása és érzékenysége nagyban megnövekszik, miközben nem szolgáltatnak hamis pozitív eredményeket.

A lecsökkent tesztelési idő lehetővé teszi az élelmiszerforgalmazó cégek számára, hogy a termékeket még a szállítás előtt megbízhatóan leellenőrizzék. A jelenlegi teszteket alkalmazva, a termék sokszor már a polcon van, mire kiderül, hogy fertőzött. Az új eljárással a termékvisszahívással járó tetemes költségek megspórolhatók, miközben a fogyasztók biztonsága is szavatolt.
Az új eljárásról beszámoló cikk a Journal of Food Science című folyóiratban jelenik meg.

ScienceDaily (Nov. 24, 2010)


Borsics József

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 12, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés