2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Új szabályozást fedeztek fel a sejthalál folyamatában - 2010-08-01 14:29:55 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Új szabályozást fedeztek fel a sejthalál folyamatában

A neurodegeneratív betegségek tüneteit az idegsejtek pusztulása okozza. Ennek hátterében számos ismert folyamat húzódik, és most újabbra derült fény, ami megkönnyítheti ezen betegségek diagnosztikáját, és új utat nyithat azok terápiájában is.

A legismertebb neurodegeneratív betegségek, az Alzheimer-, a Parkinson- és a Huntington-kór következtében az idegsejtek sérülnek és elpusztulnak, méghozzá apoptotikus úton. Ez azt jelenti, hogy haláluk pontosan szabályozott, aktív biokémiai folyamat, programozott sejthalál. Az apoptózis végrehajtásának kulcsenzimjei a kaszpázok, amik olyan fehérjebontó enzimek, amelyek a sejt működéséhez esszenciális fehérjéket hasítanak, ami így elpusztul. (Az apoptózis útvonalait bemutató teljes méretű kép megtekintéséhez kattintson ide)

Az anti-apoptotikus fehérjék ellentétes feladatot látnak el, gátolják az aktiválódott kaszpázokat. Ezek közül is az egyik legfontosabb az X-kapcsolt apoptózis-gátló fehérje (X-linked inhibitor of apoptosis protein, XIAP).

A szervezet sejtjei nitrogén-monoxidot (NO) termelnek, ami jelátvivő anyagként funkcionál. A NO és származékai nagy koncentrációban az idegsejtek pusztulását, míg fiziológiás szinten azok túlélését indukálják. Hatását - többek között - direkt nitrozilációval is kifejtheti, amikor is a nitrogén-monoxid kovalensen kapcsolódik a fehérjék cisztein oldalláncához. A fehérjék nitrozilációja hasonló szabályozó szerepet tölt be, mint egyéb, poszttranszlációs módosítások, például a foszforiláció vagy az acetiláció.

Stuart A. Lipton és kollégái a Molecular Cell legfrissebb számában bemutatták, hogy a nitroziláció (vagyis a korábban kovalensen kapcsolódott NO csoport) a kaszpázokról "átugorhat" (transznitroziláció) a XIAP egy olyan régiójára, ami által nemcsak anti-apoptotikus hatását veszti el, hanem az apoptózis elindítását is serkenti. Mivel a denitrozilált kaszpázok is újra aktiválódnak, ennek következtében a sejtben két útvonalon is elindul sejthalál mechanizmusa.

A kutatóknak sikerült transznitroziláció dinamikáját a kaszpázokról a XIAP-ra matematikailag is leírni, így lehetővé válhat a betegség igen korai felismerése, és lefolyása is előrejelezhető.

Fontos eredmény, hogy a neurodegeneratív betegségekben szenvedő alanyokból származó mintákban megnövekedett mennyiségű nitrozilált XIAP-ot találtak, megerősítve ezzel, hogy a transznitroziláció szerepet játszik a kórfolyamatokban.

A csoport jelenleg Parkinson- és Alzheimer-kórban szenvedő betegek cerebrospinális-folyadék mintáit elemzi annak reményében, hogy kiderítsék, vajon a nitrozilált fehérjék jelenléte felhasználható-e a betegségek diagnózisában.

Molecular Cell, 2010 július 30.

Lózsa Rita


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés