2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Új réteg a baktérium spórák falában - 2010-05-11 07:27:12 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Új réteg a baktérium spórák falában

Egy mikrobiológus kutatócsoport új, eddig ismeretlen réteget fedezett fel a baktérium spórák, a földön ismert legellenállóbb kitartó képletek falában. A kutatás eredményei választ adhatnak arra, hogy a botulizmust, tetanuszt vagy lépfenét okozó baktériumok spórái hogyan képesek túlélni az elpusztításukra tett kísérleteket.


A New York University's Center for Genomics and Systems Biology, a Loyola University's Medical Center, és a Princeton University's Department of Molecular Biology munkatársai az apatogén (betegséget nem okozó) közönséges talajlakó baktérium, a
Bacillus subtilis spóráit vizsgálták. Habár a B. subtilis nem patogén, a spórái a legtöbb olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amely a spóraképző patogénekre jellemző. A Current Biology című folyóirat legfrissebb kiadásában közölt tanulmányban a kutatók a spóra falát alkotó fehérjéket vizsgálták. Kevéssé ismert, hogy ezek a proteinek milyen kölcsönhatások révén építik fel a spórát védelmező külső rétegeket.

Hogy ezt feltérképezhessék, a kutatók normális és mutáns spórák burkának képződését vizsgálták. A mutáns spórák esetében a burkot alkotó fehérjék génjeit egyenként eltávolították, így meghatározva, hogy mely proteinek szükségesek elengedhetetlenül a spóra falának kialakításához.

A fehérjék élő sejtben való viselkedésének megfigyeléséhez a kutatók a spóra burokfehérjéit kódoló gén mellé egy markert, a
GFP-t (Green Fluorescent Protein) integrálták. Az eljárás lehetővé tette, hogy nyomon kövessék a fehérjék elrendeződését a spóra falában. Az eredmények alapján egy új, eddig ismeretlen külső réteg jelenléte feltételezhető a spóraburokban. 

A kutatók az új rétegnek a „spórahéj” nevet adták. Bár még nem bizonyított, lehetséges, hogy a spórahéj megléte minden spóraképző baktériumra jellemző, és szerepet játszhat a botulizmus, a tetanusz, és a lépfene kórokozóinak ellenállóképességében.

ScienceDaily 2010.05.09

Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 13, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés