2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Új módszerrel kutatható a skizofrénia - 2010-06-03 10:06:49 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Új módszerrel kutatható a skizofrénia

Számos kutatásból kiderült, hogy a hasadásos elmezavarban szenvedők agyában a véráramlás nem megfelelő. Az érintett területek pontos feltérképezése lényeges, ám az ezt lehetővé tevő vizsgálatok rendkívül költségesek és kockázatosak a beteg számára. Egy új eredmény segítségével a korábban használt metodikák kiválthatóak lesznek.


A Bonni Egyetemen német kutatók Lukas Scheef vezetésével kifejlesztették az úgynevezett CASL- MRI (continous arterial spin labeling-magnetic resonance imaging) technikát, amely tulajdonképpen az artériás véráramlás folytonos mágneses jelölését és a jel detektálását foglalja magában. Ennek segítségével 11 skizofrén páciens (3 nő és 7 férfi), valamint 36 egészséges kontroll személy (13 nő és 12 férfi) különböző agyterületeinek véráramlását vizsgálták, különös tekintettel azokra, amelyek a skizofréniával igazoltan kapcsolatban állnak. Így kiemelten figyelték azokat az areákat, amelyek a kognitív funkciókkal, az érzelmekkel, kommunikációs készségekkel, vagy a döntéshozatali mechanizmusokkal asszociálnak.

A kutatás eredményeképpen egyértelműen bebizonyosodott, hogy a frontális-és a parietális lebeny, a cerebellum és a thalamus területén kiterjedt hipoperfuzált (vagyis alacsony vérellátású) területek vannak a betegek agyában, de az egész agyi véráramlás jóval kisebb mértékű volt az ő esetükben, mint a kontrolloknál. Ezzel a technikával rendkívül pontos vérellátási térképet kaptak a kutatók, sokkal gyorsabban, mint az korábban alkalmazott módszerekkel. Emellett fontos, hogy vizsgálatukhoz nem használtak radioaktív izotópot, vagy kontrasztanyagot, ellentétben az eddig alkalmazott eljárásokkal.

A kutatócsoport eredményeit a Radiology című szaklap közölte, s a zárszóban hangsúlyozzák, hogy módszerükkel a szakemberek minden eddiginél gyorsabban, egyszerűbben és költség-hatékonyabban vizsgálhatják a skizofrén agyat. Reményeik szerint metodikájuk nagy segítséget nyújt majd a skizofrénia mélyrehatóbb megértésében.

Biology News, 2010. május 26.

Tuboly Eszter
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés