2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Új módszerek a prosztatarák kutatásban - 2010-04-15 00:15:44 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Új módszer a prosztatarák kutatásban

A prosztata egy mirigyes szerv, ami a férfiakban a húgyhólyag alatt található. Szerepe a megtermékenyítő képesség fenntartása szempontjából elengedhetetlen. Megbetegedései között szerepelhet a gyulladás, a kevésbé ártalmas sejtszaporulat, vagy hiperplázia valamint a rosszindulatú daganatok.  A prosztatarák a leggyakrabban előforduló rosszindulatú tumorok egyike. A kialakulásáról nem tudunk sokat, de egy új módszerrel hatékonyabb lehet a vizsgálat.

A Van Andel Research Institue (VARI) kutatói Cindy Miranti vezetésével egy új módszert fejlesztettek ki a prosztatát elhatároló és ezzel védelmező sejtek vizsgálatára. Ennek segítségével fény derült arra, hogy a rákos sejtek az egészségesektől eltérő faktorokat igényelnek növekedésükhöz. Ez a felfedezés nagyon fontos lehet a kezelések kifejlesztésekor, hiszen a beteg terület támadásakor sokszor az ép szövet is sérül.

Magyarországon a bejelentett daganatos esetek között negyedik helyen szerepel a prosztatarák. Évente több, mint 4000 férfi betegszik meg, közülük minden negyedik életét veszti. Ez az arány viszonylag jónak mondható a tüdőrákkal való összehasonításban, de ha a dohányzást és az alkoholizmust, mint rizikófaktorokat elhagynánk, a prosztatarák lenne a leggyakoribb daganatos megbetegedés. Ezért is olyan fontos a megfelelő terápia.

A módszer segítségével a prosztata szekréciós hámsejteit lehet behatóbban vizsgálni. Az epithelialis hámsejtek határolják a belső és külső szerveinket, ezzel védelmezve testünket. A prosztatában alapi, vagy bazális és elválasztó, vagy szekréciós hámsejteket különítünk el. A rák kialakulása során a bazális sejtek átalakulnak, transzformálódnak szekréciós sejtekké. A módszer lehetővé teszi kizárólag bazális sejtek tenyésztését, melyek a petri csészében transzformálódnak át rákos szekréciós sejtekké. Ennek segítségével a kutatók megállapították, hogy a rákos sejtekkel ellentétben az egészséges szekréciós sejtek nem függnek a férfi nemi hormonok, az androgének (pl.tesztoszteron) hatásától, ugyanakkor egymáshoz kötődésük feltétele egy közvetítő fehérje, az E-kadherin jelenléte.

Ez a model nagyon hasznos  minden kutató számára, aki a prosztata rákos, vagy hiperpláziás megbetegedéseivel foglalkozik.  A különbségek az egészséges és normál sejtek között segítenek olyan terápiák kifejlesztésében, melyek elsősorban a tumor sejteket támadják. A tanulmány a Journal of Cell Science című folyóiratban jelent meg.

Veres Dániel

ScienceDaily, 2010-04-14Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés