2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Új módszer a tüdőrák kimutatására - 2011-10-09 19:58:35 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Új módszer a tüdőrák kimutatására

A tüdőrák évente több ezer áldozatot követel világszerte. Problémát jelent, hogy mire kimutatják, addigra egy előrehaladottabb stádiumot érhet el a betegség. A University of Missouri kutatói kifejlesztettek egy módszert, mellyel már igen korai stádiumában ki lehet mutatni a ráknak ezt a fajtáját, és amely így sok ember életét mentheti meg.

A tüdőrák világszerte a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Sajnos Magyarországon egyre több a betegek száma, nálunk a legmagasabb a betegség halálos áldozatainak száma. A tüdőrák mellkas röntgennel vagy computer tomográfiával (CT) mutatható ki, sőt akár, mint közelmúltban végzett vizsgálatok mutatják, mikroRNS-ek segítségével vérből is.
A mikroRNS-ek rövid RNS-molekulák, melyek szabályozzák a génexpressziót. Expressziós szintjük összefügg bizonyos betegségekkel, így e betegségek markereiként szolgálhatnak. Azonban a mikroRNS-ek detektálása a véráramban nehéz, mivel a jelenleg alkalmazott módszerek nem elég szelektívek vagy nem elég érzékenyek ehhez.

Ez év elején Carlo M. Croce, az Ohio State University kutatója és kollégái bizonyították, hogy a vérplazma mikroRNS profilja alkalmas a tüdőrák detektálására korai stádiumban, még mielőtt a CT kimutatná. Hibridizációs technika alkalmazásával egészséges és rákos tüdőszövetek mikroRNS-einek expressziós mintázatát hasonlították össze, és felfedezték, hogy bizonyos mikroRNS-ek expressziós szintje nő, míg másoké csökken a rákos szövetekben.1
Azonban még mindig hiányzott a kellően szelektív és érzékeny módszer, mely a megfelelő mikroRNS-eket kiszűrné. Az új kutatás erre keresett megoldást. „A korai kimutatás életeket menthet, de jelenleg nincs elérhető szűrőteszt a tüdőrákra,” mondta Michael Wang, MD, PhD, a University of Missouri patológiai és anatómiai tudományok adjunktusa, a kutatás egyik vezetője. „Nagyon érzékeny technikát fejlesztettünk ki, mely ki tud mutatni egy specifikus molekulatípust a véráramban, mikor a rák jelen van.”

A kutatók vérplazma mintákban fehérje-alapú nanopórus szenzorral detektáltak öt specifikus mikroRNS molekulát, melyek gyakran fordulnak elő a tüdőrákos betegekben.3 Az egy nanopórusból álló érzékelők esetében az elektromosan szigetelő membránba ágyazott nanopórus két elektrolit például kálium-klorid oldatot választ el egymástól, és egy külső transzmembrán feszültség hatására kialakuló ionáramot mérjük. Ezt az ionáramot módosítja a molekula, melynek mérete akkora, hogy belefér a nanopórusba. Ha a nanopórus belső falán egy olyan receptor van, amely csak a minta egy adott komponensét képes megkötni akkor az érzékelés szelektívvé tehető.2

Jelen esetben ez a receptor az adott mikroRNS-ekre specifikus oligonukleotid próba volt, így az ionáram változása a tüdőrákhoz kapcsolódó mikroRNS molekulák jelenlétét jelezte. „A megváltozott áram úgy működik, mint egy jel vagy bioaláírás, mely a tüdőrákhoz kapcsolódik”, mondta Li-Qun Gu, PhD, az egyetem biomérnök docense, a kutatás másik vezetője. A kifejlesztett érzékelő elég szelektív és elég érzékeny, hogy egyetlen mikroRNS molekulát kimutasson a plazmában. A módszer előnye, hogy a mikroRNS-molekulákat nem kell megjelölni, sem felszaporítani.
„Számos olyan kutatólabor van, mely a nanopórus alkalmazásokra koncentrál, mégis ez az első alkalom, hogy a nanotechnológiát tüdőrák kimutatására használták,” tette hozzá Gu. „Ez a technika a jövőben felhasználható más ráktípusok detektálására ugyanúgy, mint másfajta betegségek kimutatására.”

A cikk a Nature Nanotechnology folyóiratban jelent meg.

Forrás:
1Mattia Boeri, Carla Verri, Davide Conte, Luca Roz, Piergiorgio Modena, Federica Facchinetti, Elisa Calabrò, Carlo M. Croce, Ugo Pastorino, Gabriella Sozzi (2011): MicroRNA signatures in tissues and plasma predict development and prognosis of computed tomography detected lung cancer. Proceedings of National Academy of Sciences 108 (9): 3713–3718.
2Gyurcsányi E. Róbert (2005): Új irányok a biomolekuláris felismerés detektálásában – Magyar Kémiai Folyóirat – Előadások 111(2): 133-142.
3Yong Wang, Dali Zheng, Qiulin Tan, Michael Wang, Li-Qun Gu (2011): Nanopore-based detection of circulating microRNAs in lung cancer patients. Nature Nanotechnology (doi:10.1038/nnano.2011.147)


Biology News Net, 2011. szeptember 15.

Duleba Mónika  Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés