2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Új módszer a malária transzmissziójának megfékezésére  - 2010-12-08 21:18:58 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 1 hozzászólás 
Új módszer a malária transzmissziójának megfékezésére

A chicagói University of Illinois kutatója, Dr. John Quigley egy ígéretes új megközelítés bejelentésére készül a malária transzmissziójának megfékezésére az American Society of Hematology éves gyűlésén. 


A nőstény szúnyogok nagy mennyiségű hemoglobint emésztenek meg, amely szükséges a peték létrehozásához. Amikor egy szúnyog fertőzött vért szív, a malária kórokozója, a Plasmodium nevű egysejtű parazita reprodukálódni kezd az emésztőszervrendszerében. A következő vérszívással a parazita képes átjutni az emberbe, és ott maláriát okozni.

A korábbi tanulmányok kimutatták, hogy azokban a szúnyogok, melyek középbelében az oxidatív stressz nagyobb mértékű, nem képesek a Plasmodium transzmissziójára. Quigley kollégáival feltételezték, hogy ha egy sejtfelszíni transzportfehérje, az úgynevezett FLVCR működését gátolják, az növeli az oxidatív stresszt a rovarok középbelében, így gátolva meg a Plasmodium fejlődését. Az FLVCR fehérje a hemoglobin hem részét pumpálja ki a sejtekből.

A maláriáról:

Ha egy nőstény Anopheles szúnyog maláriás embert csíp meg, a felszívott vérrel együtt kórokozók jutnak a szervezetébe. A felszívott sejtek (melozoid sejtek) először egy ivaros szaporodási folyamaton mennek át (gametogónia), mely során mikro- és makrogaméták keletkeznek. Ezek egyesülésével zigóta (ookinéta) keletkezik, mely a nyálmirigyekbe kerül, ahol betokozódik, és ivartalan folyamat során osztódik (sporogónia). Mivel csípéskor a szúnyogok nemcsak vért szívnak ki áldozatuk testéből, hanem nyálukat is befecskendezik, ezért a következő csípéssel a parazitákat a másik emberbe juttatják. Itt a kórokozók a vérárammal a májba jutnak és szaporodni kezdenek (schizogónia). A májsejteket megfertőzik és elpusztítják. Az átlagosan 2-4 hétig tartó érési folyamatot követően a kórokozók a májat elhagyják, és újra a véráramba kerülve elárasztják a beteg vörösvértestjeit. Itt tovább szaporodnak (melozoid sejtek keletkeznek) és a fertőzött sejteket szétrepesztik.

A kutatóknak sikerült izolálniuk az FLVCR génjét két gyakori maláriavektor szúnyogból, és kimutatták, hogy a gén egy olyan proteint kódol, amely a hemoglobin hem részét távolítja el a sejtekből, ezzel védve azokat az oxidatív stressztől. Géncsendesítési eljárásokkal a kutatóknak sikerült szignifikánsan csökkenteni a szúnyogok középbelében található FLVCR szintjét.

Quigley szerint „ha a fehérje funkciójának megzavarásával a paraziták átvitele megakadályozható, elméletileg lehetséges, hogy a protein bizonyos darabjait antigénként felhasználva egy vakcinát dolgozzunk ki, amely hatékony védelmet nyújtana a malária ellen.”

 
ScienceDaily (Dec. 5, 2010)

Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 12, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: Clausilia2010-12-09 13:54:30 
Értem én... de az az érzésem, hogy nem a szegény ország-beli fekákat meg ázsiaiakat akarják megmenteni, hanem a trópusokra utazó kövér cukorbeteg hawai-inges amcsikat.
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés