2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Új módszer a halláscsökkenés kezelésére - 2010-11-30 14:30:06 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Új módszer a halláscsökkenés kezelésére

Amerikai kutatók egy új eljárást fejlesztettek ki a halláskárosodás egyik típusa, a szenzorineurális halláscsökkenés hatékony kezelésére. A süketséggel járó betegség elsősorban a középkorúakat érinti, az Egyesült Államokban mintegy 40 ezer embert sújt évente. A BMC Medicine folyóiratban a kutatók egy helyileg alkalmazható gél pozitív eredményekkel záruló előzetes tesztjéről számolnak be.


A szenzorineurális halláscsökkenés az egyik leggyakoribb típusú halláscsökkenés. A hallás romlását okozó károsodás leggyakrabban a belső fülben alakul ki. Ilyenkor főleg a belső fül szőrsejtjei károsodnak és nem képesek az agyba továbbítani az idegi impulzusokat. Ez a típusú hallásromlás lehet veleszületett, de az idők folyamán is kialakulhat. Ezt a típusú hallásveszteséget általában hallókészülék segítségével kompenzálják, amely a hangokat felerősítve megoldja a csökkent hallásérzékenység problémáját.

A hallás folyamata:

A hangok először a külső hallójáratba jutnak, majd megrezegtetik a dobhártyát. Ennek belső felszínéhez kapcsolódik a három hallócsontocska közül az első. A hallócsontocskák ízületekkel kapcsolódnak egymáshoz, ugyanúgy, mint ahogy a könyökben vagy a térdben kapcsolódnak a csontok. A dobhártya által közvetített rezgések hatására a hallócsontocskák rezegni kezdenek az ízületek jóvoltából, és a folyadékkal teli csigába továbbítják a rezgéseket. A végén a rezgések ingerületté alakulnak a csigában található Corti-féle szervben. Innen az idegi jeleket a hallóideg közvetíti az agy hallóközpontjába, ahol a hangok tudatos érzékletté lesznek.

A hallás folyamata - videó


Takayuki Nakagawa, a Kyoto University munkatársa kollégáival 25 betegen próbálták ki az új felfedezésüket. Ez a felfedezés nem más, mint egy IGF1 (inzulinszerű-növekedési faktor-1) tartalmú gél. Ezek a betegek a szenzorineurális halláscsökkenés (SSHL - sudden sensorineural hearing loss) olyan válfajában szenvedtek, amely nem reagált a hagyományos szisztemikus glükokortikoid kezelésre. Nakagawa szerint „az eredmények azt mutatják, hogy a helyi alkalmazású IGF1 gél használata biztonságos, továbbá azonos, vagy nagyobb hatékonysággal bír, mint a kontroll csoporton alkalmazott magasnyomású oxigénterápia. Ezek alapján javasoljuk a helyi alkalmazású IGF1 terápia klinikai tesztjeinek megkezdését.”

12 héttel a tesztkezelés után a betegek 48%-a mutatott javulást, és ez az arány 24 hét múlva 56%-ra nőtt. Súlyos mellékhatást nem tapasztaltak. Nakagawa szerint „ugyan a szisztemikus glükokortikoid kezelés bizonyos betegek esetében hatékonynak bizonyul, az esetek mintegy 20%-ában nem jelent megoldást. A helyi alkalmazású IGF1 gél kezelés ezen betegek számára jelenthet gyógymódot.”

A kutatócsoport a BMC Medicine folyóiratban számol be eredményeiről.

ScienceDaily (Nov. 26, 2010)


Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 19, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés