2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Új módszer a DNS metilált bázisainak olvasására - 2012-05-21 09:12:03 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Új módszer a DNS metilált bázisainak olvasására


Chicago-i, San-Diego-i és Atlanta-i kutatók egy közös projekt keretében olyan technikát fejlesztettek ki, mely minden eddiginél pontosabban teszi lehetővé a DNS két nagyon fontos, ám eddig kevéssé ismert metilált bázisának, az 5-metilcitozint (5-mC) és az 5-hydroxi-metilcitozint (5-hmC) feltérképezését, melyek, bár kémiailag csak minimálisan különböznek egymástól, eltérő élettani szereppel bírnak különböző szöveteinkben. Az eredmények a neves Cell folyóiratban kerültek publikálásra. Az új technika elsősorban a fejlődésbiológusok és a daganatkutatók eszköztárát bővítheti.

A kutatócsoport emberi és egér embrionális őssejtek örökítőanyagában vizsgálta az új módszerrel az 5-mC és az 5-hmC előfordulását. Az eredmények megerősítik, hogy számos élettani folyamatban, így a sejtek differenciálódásában, a rák kialakulásában és az agyszövet funkcióinak ellátásában is fontos szerepe van ezeknek a metilált bázisoknak.

„Ezek a bázisok szabályozzák a gének expresszióját és nagymértékben hatnak az őssejtek fejlődésére, számos emberi betegségre, mint pl. a daganatos megbetegedésekre, és valószínűleg a neurodegeneratívokra is. Még az agy fejlődésének irányításában is szerepük lehet,” nyilatkozta Chuan He, a Chicago-i Egyetem kémikus professzora.

Az 5-mC előfordulásának mintázatás évtizedek óta kutatják az epigenetikával foglalkozó szakemberek: ez a tudományterület a DNS bázisainak metilációja által okozott élettani változásokkal foglalkozik. Ugyanakkor csak pár éve derült fény a nagyon hasonló 5-mhC viszonylagos gyakoriságára. Az 5-mC leginkább olyan géneknél jelenik meg a DNS-en, melyeket a sejt valamilyen okból kikapcsol. Ezzel szemben az 5-hmC inkább aktív géneken lelhető fel, ezt főleg agysejteken mutatták ez idáig ki. E mellett az 5-mC-t hidroxiláló enzimek (ún. Tet enzimek) rossz működéséről ismert, hogy elősegíthetik a leukémia kialakulását, ami arra utal, hogy az 5-hmC-nek szerepe van a rákos folyamatokban is.

A Cell folyóiratban ismertetett módszer, a TAB-Seq, képes direkt módon megállapítani a minták 5-hmC-tartalmát, és lehetővé tette az első olyan teljes-genom térkép létrehozását, mely az 5-hmC-k pontos előfordulását is mutatja. A technika neve a Tet-Assisted Bisulfite Sequencing rövidítéséből származik. Chuan He és három diákja fejlesztette ki a szabadalmaztatott módszert a Chicago-i Egyetemen.

A TAB-Seq a kutatók szerint komoly hatást gyakorol majd munkájukra.
A Salk Institute for Biological Studies professzora, Joseph Ecker szerint (aki nem vett részt a kutatásban) „ez egy komoly áttörés, mivel a TAB-Seq az 5-hidroximetil-citozin pontos térképezését teszi lehetővé emlősök genomjaiban a ma már rutinszerűen használt új generációs szekvenáló módszerekre épülve. A tanulmány megerősítette, hogy ahhoz, hogy hasznos információkat tudjunk leszűrni ezen kevéssé ismert epigenetikus regulátornak a kutatásából, szükséges az 5-hmC előfordulását egyetlen bázis pontossággal megismerni. Várható, hogy az új módszer igen hamar széles körben elterjedtté válik majd.”

A kutatásban részt vevő másik két labor emberi, illetve egér embrionális őssejteken tesztelte a TAB-Seq alkalmazhatóságát. Eddig csak annyi volt bizonyos, hogy az 5-hmC elsősorban bekapcsolt génekben található meg, az új eredmények pedig arra utalnak, hogy ez a bázis leginkább az ilyen gének enhancer régiójában található, mely a gének szabályozásáért felelős, de RNS-sé nem íródik át. Ez a regulátoros funkció fontos szerepet ró erre a ritka bázisra az embrionális fejlődés során, hibás működése pedig elősegítheti a daganatos sejtek kialakulását.

Az 5-mC-vel szemben annak hidroxi-változata általában a DNS kettős hélixének csak az egyik szálán található meg, e mellett mintegy 14-szer ritkább is. Ez magyarázza, miért tudtunk eddig ilyen keveset erről a metilált bázisról.
Korábbi kutatások kimutatták már, hogy az 5-hmC tízszer gyakoribb az agyi őssejtekben, tehát nagyon fontos szerepe lehet az agyszövet embrionális fejlődésében. Az Atlanta-i Emory Intézetében dolgozó Peng Jin az új módszer segítségével igyekszik pontos térképet közölni a fejlődő agyban előforduló 5-hmC bázisokról.
Az 5-hidroximetil-citozin bázis képlete

„Hogy pontosan láthassuk, milyen funkciói vannak az 5-hmC-nek, meg kell figyelnünk, hogyan jelenik meg és tűnik el az olyan folyamatok során, mint pl. az agy embrionális fejlődése. Az új módszer lehetővé teszi számunkra, hogy belemerüljünk ebbe a munkába és nagy felbontású információkra tegyünk szert” – nyilatkozta az epigenetikával foglalkozó Jin.

Forrás: BiologyNews, Cell


2012. május 21.

Walter P. Pfliegler

 
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés