2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Új HIV gyógyszer a láthatáron - 2010-08-24 14:26:29 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Új HIV gyógyszer a láthatáron

Egy 2007-es előzetes kísérletet követően a University of Utah biokémikusa munkatársaival egy ígéretes HIV elleni gyógyszer jelöltet fejlesztett ki. A hatóanyag, a PIE12-trimer megakadályozza, hogy a HIV megtámadja az emberi sejteket.

Dr. Michael S. Kay, a University of Utah School of Medicines biokémikusa először állatkísérleteket végzett, melyeket reményei szerint 2-3 éven belül klinikai vizsgálatok követhetnek. Kay szerint a PIE12-trimer felhasználható lenne hüvelyi antimikrobiális szerként (mint helyileg alkalmazott gyógyszer) a HIV fertőzés megelőzésére. A kutatócsoport elsődleges célja a HIV afrikai terjedésének megakadályozása. A WHO adatai szerint a világ 33 millió HIV fertőzöttjének kétharmada él Afrikában.

 „Úgy gondoljuk, hogy a PIE12-trimer hatékony új fegyver lehet a HIV/AIDS elleni küzdelemben. Mivel az anyag megakadályozza, hogy a vírus új sejteket fertőzzön meg, hatékonyan alkalmazható a megelőzésben, illetve a HIV fertőzöttek kezelésében. A HIV gyorsan alakít ki rezisztenciát a létező gyógyszerekkel szemben, így állandó, sürgető szükség van újabb és újabb gyógyszerek kifejlesztésére”- számol be Kay.

A peptid típusú gyógyszerek ígéretes terápiás potenciállal rendelkeznek, alkalmazásukat azonban nehezíti, hogy a szervezetben található proteázok hamar elbontják őket. A D-peptidek (D-aminosavakból álló peptidek) tükörképeik természetes megfelelőiknek. A proteázok nehezebben férnek hozzá az ilyen típusú molekulákhoz, ennek köszönhetően azok hosszabb időn keresztül fejtik ki hatásukat a szervezetben. A lehetséges előnyök ellenére eddig D-peptid alapú gyógyszer még nem lett kifejlesztve.

A PIE12-trimer három D-peptid láncból áll, melyek a HIV egy felszíni struktúrájához, úgynevezett „zsebéhez” kötődve megakadályozzák a vírus bejutását a sejtekbe. Kay szerint „a klinikai vizsgálatok azért fontosak, hogy lássuk, vajon emberekben is olyan hatékony-e a kezelés, mint a laboratóriumi állatok esetében.”

A világon sok különböző HIV törzs terjedt el, melyek képesek rezisztenciát kialakítani a gyógyszerekkel szemben. A „zseb” régió azonban egy konzervatív struktúra, amely a legtöbb törzs esetében igen hasonló, így a PIE12-trimer a világon elterjedt összes nagyobb HIV törzs ellen hatékony.

Ha a PIE12-trimer a klinikai tesztek során is hatékonynak bizonyul, más D-peptid típusú gyógyszerek kifejlesztése is megindulhat, melyekkel egyéb vírusok ellen is felvehetjük a harcot.

A kutatócsoport a Journal of Virology aug. 18-i online kiadásában számol be eredményeiről.

ScienceDaily (Aug. 24, 2010)

Borsics József

Hasonló témájú cikkek:

Lesz gyógyszer a vírusok ellen!

A HIV rejtekhelye
Gyulladásgátlókkal a HIV fertőzés ellen?
HIV gyógyszer kukoricából?
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 13, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés