2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Új hatóanyag az antibiotikum rezisztens baktériumok ellen - 2010-04-13 07:38:37 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Új hatóanyag az antibiotikum rezisztens baktériumok ellen

A North Carolina State University kutatói egy olyan vegyületet fedeztek fel, amely hagyományos antibiotikumokkal alkalmazva hatásos az olyan biofilmek ellen is, amelyeket antibiotikum rezisztens baktériumok alkotnak (pl. MRSA). A vegyület ezeket a mikrobákat újra érzékennyé teszi az antibiotikumokra.

Az olyan antibiotikum rezisztens baktériumok ellen, mint például az MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus) különösen nehéz védekezni, ha úgynevezett biofilmet alkotnak. A biofilmek olyan sejtbevonatok, amelyekben az alsóbb rétegben található baktériumok meglehetős védettséget élveznek az antimikrobiális szerekkel szemben. Némely antibiotikum képes a biofilmek részleges elpusztítására, azonban elég baktérium képes túlélni ahhoz, hogy a kezelés után újra elszaporodjanak, és egy idő után a túlélő mikrobákban rezisztencia alakul ki az alkalmazott szerrel szemben.  

Dr. Christian Melander, a North Carolina State University (NC State) kémikusa korábbi kutatásai során bizonyítékot talált arra, hogy a 2-amino-imidazolok csoportjába tartozó molekulák antibiotikummal való együttes alkalmazása hatékonyan képes bizonyos baktériumtörzsek által alkotott biofilmeket elpusztítani. A kutatás következő lépcsőfoka jelen tanulmány, melyben a kutató azt vizsgálja, hatékony-e az eljárás a rezisztens baktériumokból álló biofilmek esetében is.

Melander kutatócsoportja John Cavanagh biokémikussal együttműködve felfedezte, hogy ha egy órával a penicillin-kezelés előtt a kísérleti vegyülettel exponálják a baktériumokat, az antibiotikum hatása akár a 128-szorosára is növekedhet, még akkor is, ha baktérium penicillin rezisztens. Az antibiotikumok biofilm bontó képességét a 2-amino-imidazol vegyület az 1000-szeresére növelte. A kutatócsoport eredményeiről az Antimicrobial Agents and Chemotherapy című folyóirat online kiadásában számol be.

 „Két cél lebeg a szemünk előtt”- mondja Melander. „Az egyik, hogy legyőzzük az antibiotikum rezisztenciát, a másik, hogy megoldást találjunk a biofilmek felszámolására. A kísérleti vegyületünk együttműködik a hagyományos antibiotikumokkal, legyőzve azt a járványügyi veszélyt, amely ellen a két hatóanyag csoport külön-külön hatástalan.”

ScienceDaily (Apr. 11, 2010)

Borsics József

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 10, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés