2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Új gyógymód a hepatitis B vírus ellen? - 2014-03-04 08:26:05 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Új gyógymód a hepatitis B vírus ellen?

Az Institute of Virology (Helmholtz Zentrum, München) és a Technische Universität (München) kutatóinak egy csoportja Prof. Ulrike Protzer es Prof. Mathias Heikenwälder vezetésével egy igéretes módszert dolgoztak ki a hepatitis B vírussal (HBV) fertőzött betegek gyógyítására. A hepatitis B vírus, bár létezik ellene hatékony védőoltás, világszerte évente így is 600.000! ember haláláért felelős. A vírus a fertőzött emberek egy részében májcirrózist és végül rákot okozhat; a legtöbben azonban spontán módon megszabadulnak a fertőzéstől, vagy krónikus hordozók lesznek (bennük a betegség újra előjöhet, ha legyengül az immunrendszer, vagy nagy mennyiségű drog vagy alkohol fogyasztás hatására).

A különböző antivirális szerek, amelyeket ma a fertőzes kezelésére használnak, mindössze a vírus szaporodását gátolják meg, így a kezelés elmaradásával a vírusfertőzés kiújulhat. A másik kezelési lehetőség egy nagy koncentrációjú interferonkúra (interferon-alpha, IFN-α), amely a beteg immunrendszerének stimulálásával próbálja a vírust elpusztítani. Bár egy interferonkúra akar 80%-os csökkenést is okozhat a vírus mennyiségében, azonban ez egy nagyon drága lehetőség, és komoly, egész szervezetet érintő mellékhatásokkal jár a betegre nézve.

Maga a hepatitis B vírus egy kisméretű, DNS alapú vírus. A szaporodása meglehetősen egyedülálló, mivel RNS közbülső állapot segítségével képez új vírusokat reverz-transzkripció útján DNS vírus - RNS állapot - DNS vírus irányban. (Hasonló stratégiát használnak a retorvírusok, mint például a HIV-1, csak ott az RNS alapú vírus használ DNS közbülső állapotot.) A legtöbb antivirális szer pont az RNS átmeneti állapotról való DNS képzéshez szükséges reverz-transzkripciós lépést akadályozza meg, de nem bontja le a májsejtek magjában “megbújó” virális örökítőanyagot, igy amint a kúra félbemarad, a vírus újra képes szaporodni.

Protzer és Heikenwälder csoportja úgy találta, hogy ha az interferon kezelést kiegészítik olyan anyagokkal, amelyek más citokin-receptorokat aktiválnak a sejtekben, akkor csökkenthetik az interferon mennyiségét. Ez a kezelés az interferon es limfotoxin-β receptorokat aktiválja, és rajtuk keresztül a májsejteket a vírus örökítőanyagának lebontására tudja kényszeríteni, azaz a vírust “eltakarítja” a sejtből.

Bár a kísérleteket sejtkulturában és állatmodellben végeztek, ez a tanulmány egy jövőbeli, hatékony HBV elleni gyógymód kialakításának ígéretét hordozza, amellyel viszonylag kevés mellékhatással teljesen meg tudják gyógyítani a beteget a vírusfertőzésből.

Forrás: TUMKép


2014. március 4.

Donászi András
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés