2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Új genetikai kódolás - 2010-04-20 22:01:06 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Új genetikai kódolás

Minden egyes élőlény összes sejtje tartalmazza egy példányban az organizmus teljes leírását, azaz genetikai kódját. Ezt a „tervrajzot” már az 1960-as évek elején sikerült megfejteni, s a tudomány azóta is úgy tekint rá, mint az életműködéseket alapvetően meghatározó, univerzális szótárra. A minap svájci kutatók felfedeztek egy úgynevezett al-genetikai kódot amely számos, a szabályozással kapcsolatos tisztázatlan kérdést meg tud válaszolni.


Az életfolyamatokat irányító fehérjék szerkezetére vonatkozó információ hárombetűs genetikai kód formájában tárolódik és adódik át. Ez a kód a DNS, amely minden egyes sejt magjában megtalálható. Az úgynevezett transzkripciós folyamat során RNS polimeráz enzim pontos másolatot készít a DNS szálairól, azaz létrejön az mRNS, miközben repair enzimek felügyelik a procedúrát, s indokolt esetben javítják a hibákat. Ezt követően az mRNS  eljuttatja a szintetizálandó fehérjék tervrajzát a riboszómákhoz, ahol a ribonukleotidok sorrendjét a transzlációs „gépezet” hármasával olvassa le, s ezek a nukleotid hármasok a kodonok. Minden ilyen hármas egy bizonyos aminosavnak felel meg. A riboszóma és a tRNS molekulák ezt a kódot lefordítva állítják elő a fehérjéket.

Ez idáig kizárólag ezt a kódolást ismerte a tudomány, ám a zürichi kutatócsoport által felfedezett szub-kódolás egészen új távlatokat nyitott meg a genetika szakemberei számára. Ezek az új szekvenciák meghatározzák, hogy az egyes sejttermékek a génkifejeződés mely szintjén képződjenek, s innentől kezdve lehetővé válik, hogy a kutatók egyszerűen leolvassák az egyes gének várható expressziós szintjeit. Ezt korábban csak idő-és költségigényes laboratóriumi analíziseket követően tehették meg.

A nemrég a Cell szaklap hasábjain publikált kutatási eredmény nem csak a kódolási mechanizmus újragondolását vonja maga után, hanem a riboszómák működésének és a fehérjeszintézis irányításának átértékelését is. A felfedezést a gyakorlatban gyógykezelési eszközként is hatékonyan lehet majd alkalmazni, hiszen a szekvenciák leolvasásával optimalizálni lehet a terápiás fehérjék termeltetését olyan folyamatok során, mint amilyen az inzulin előállítása E.coli gazdaszervezetben.

Tuboly Eszter

BiologyNews; 2010.04.16.
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés