2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Új folyamat társítható a rák biológiájához - 2010-09-27 23:09:24 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Új folyamat társítható a rák biológiájához

Sok daganat esetében megfigyelhető jelenség, hogy a sejtekben bizonyos fehérjék nem a megfelelő módon képződnek, melyek – típustól függően természetesen - a tumoros elfajulás eredőinek tekinthetők. Egy kutatócsoport nemrég publikálta eredményeit, melyben feltárják a jelenség egyik lehetséges hátterét.


A humán genom alig 5 százaléka kódol olyan géneket, melyek fehérjék átírásáért felelősek. A átírás a DNS -> mRNS -> fehérje útvonalon zajlik. Az utóbbi idők molekuláris biológiai kutatásai rávilágítottak arra, hogy a nem kódoló DNS szakaszok nem feltétlenül „fölösleges” részei a DNS-nek, sokkal inkább szabályzó elemeket rejtenek: ezekről a régiókról másolódnak többek között olyan RNS molekulák, amelyek a génszabályozás finomhangolásáért felelősek. Ilyenek a microRNS-ek, amelyek az RNS interferencián keresztül regulálják a génexpressziós eseményeket, illetve az úgynevezett lncRNS-ek (long non coding RNS), amelyekről bár keveset tudunk, úgy tűnik, központi szerepet játszanak a hibás fehérjék processzálásban, így ezen keresztül, hiba esetén a tumorok kialakulásában.


Videó: a génexpresszió és RNS processzálás

Kannanganattu Prasanth, az illinoisi egyetem kutatója és csoportja a nem kódoló régiókról másolódó egyik lncRNS-t, a
MALAT1 jelzésű szabályzó elemet vizsgálták. Erről, a fehérjét nem kódoló RNS molekuláról korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy bizonyosan fontos sejtélettani folyamatokhoz társítható.

A MALAT1 egészséges sejtekben a sejtmagban lokalizálódik – ami azt támasztja alá, hogy bizonyára valamilyen szabályzó szerepet tölthet be a sejtek életében. Mivel a MALAT1 gén több típusú daganatban – mell-, tüdő- és májtumorokban – abnormális expressziót mutat, a kutatókban joggal merült fel a kérdés, hogy vajon a MALAT1 milyen szerepet tölthet be az egészséges sejtek életében, és hogy a megváltozott expressziója milyen mértékben tehető felelőssé a daganatok kialakulásában.

A kutatásaik során Prasanth és csoportja azt találta, hogy a MALAT1 egészséges sejtekben fontos szerepet játszik abban, hogy bizonyos fehérjéket, az úgynevezett pre-mRNS splicing faktorokat a magban azokhoz a DNS szakaszokhoz szállítsa, ahol aktuálisan génátírás zajlik. A pre-mRNS splicing faktorok olyan fehérjék, amelyek a DNS-ről elsőként képződő éretlen mRNS molekulát különböző módosításokkal – például hasításon (splicing) keresztül – végső, fehérje átírásra alkalmas molekulává alakítsák.

A kutatók azt is igazolták, hogy a MALAT1 egészen pontosan a pre-mRNS splicing faktorok egy speciális csoportjának működését képesek befolyásolni. Ez a csoport az SR családba tartozó splicing faktorok csoportja. A MALAT1 szekvenciáját vizsgálva kiderült ugyanis, hogy ez a lncRNS tartalmaz egy olyan szakaszt, amely a SR family faktorok kötésére alkalmas.

Ezek alapján úgy tűnik, a MALAT1 azáltal, hogy szabályozza a splicing faktorok működését, befolyásolna az mRNS processzálást is, amely az arról képződő fehérje szintjén „nyer értelmet”. Vagyis egy hibás expressziójú MALAT1 nem megfelelő mennyiségű hasító fehérjét fog szabályozni, aminek az eredménye hibásan processzált mRNS és végül hibás fehérje is lehet. Mivel a MALAT1 több onkogén fehérjét is szabályoz, érthető, hogy a MALAT1 hibás működése daganatok kialakulását is eredményezheti.

A kutatók eredményeiket a Molecular Cell folyóiratban
publikálták.

ScienceDaily, 2010.09.27

Szlávik Attila

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés