2020. október 22. csütörtök
Előd, Korinna
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Új fejezet kezdődhet az antibiotikum terápiában - 2010-01-03 16:24:39 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Új fejezet kezdődhet az antibiotikum terápiábanKöztudott, hogy a bakteriális fertőzések során alkalmazott széles spektrumú antibiotikumok hatásossága korlátozott az antibiotikum rezisztencia miatt. Ennek hátterében természetes (elsődleges) vagy szerzett (másodlagos) rezisztencia áll.
Az előbbi során, az adott baktérium csoportra eleve nem hat az antibiotikum, azaz fajilag meghatározottan ellenállók. A másodlagos rezisztencia jelentése, az antibiotikumos kezelés hatására kiszelektálódott mikrobák, az adott antibiotikummal szemben (inaktiváló enzimet termelnek, az antibiotikum számára megváltozik a baktérium falának permeabilitása, az antibiotikum célmolekulájának megváltozása, alternatív anyagcsereút) ellenállóvá válnak.

A közelmúltban Gusarov és mtsai a Science-ben olyan eredményekről számoltak be, amely segítségével új, az eddigieknél sokkal hatásosabb antibakteriális terápia érhető el bizonyos baktérium csoportok esetén. Korábbi munkáikból kiindulva feltételezték, hogy a bakteriális nitrogén-monoxid szintáz (bNOS) által termelt nitrogén-monoxid (NO) mérsékli azon
antibiotikumok (pl. béta-laktám, aminoglikozidok) hatásosságát, amelyekben legalábbis részben a baktériumokra kifejtett toxikus hatás eléréshez oxigén eredetű szabadgyökök (ROS) képződése szükséges.

A NO mediálta rezisztencia hatás igazolására (Gram-pozitív baktériumban, B.subtillis vad típus (wt)  és nos mutáns törzs), három különböző antibiotikumot vizsgáltak, így az acriflavint, a pyocynanint és a cefuroximt.
A kísérleti metodika, a 21. századi genetikusának, molekuláris biológusának „őskorinak” tűnhet, azonban újfent bebizonyosodott, hogy akár egy fotométerrel felszerelt laborból is lehet világraszóló eredményt közölni.

Sikerült igazolniuk, hogy az antibiotikumok általi toxikus hatás mérséklődése, mindhárom antibiotikum csoport esetén kétséget kizáróan összefüggésbe hozható a bNOS által termelt nitrogén-monoxiddal, habár a celluláris mechanizmusok különbözőek. 

Míg az acriflavin toxikus hatásának mérséklődése, azzal magyarázható, hogy a nitrogén-monoxidból képződő oxidációs termék (NO+) az acriflavinhoz kapcsolódik, ezáltal csökkenti annak toxikus formáját és ennek következtében a ROS képzésére gyakorolt hatását is.

A pyocyanin (P.aeruginosa által termelt toxin) esetén nem igazolták,  hogy direkt módon kapcsolódna a NO vagy annak valamilyen a sejtben képződő formája a célmolekulához, „így ebben az esetben azt feltételezzük, hogy más celluláris mechanizmusok állhatnak a háttérben”, állapította meg Dr Gusarov. Az pyocyanin ellen védőhatás kialakításában az játszhat szerepet, hogy a bNOS képes befolyásolni a ROS eliminációjáért felelős bakteriális szuperoxid-dizmutáz (SOdA) enzim aktivációját, ennek következménye, hogy jelentősen fokozódik a ROS eliminációja.

Míg a harmadik, a béta-laktám típusú antibiotikum, a cefuroxim esetén maga az antibiotikum az, ami fokozza a bNOS aktivitását, ezáltal csökkenti annak hatékonyságát.

Összefoglalva tanulmány legfontosabb eredménye, hogy a bNOS, részt vesz az antibiotikumok toxikus hatásának semlegesítésében, ennek eredményeképpen a közeljövőben, olyan gyógyszermolekulák szintézise lehet a cél, amelyek célzottan képesek gátolni a bNOS működését, olyan patogén mikrobák okozta fertőzésekben (B.antrachis vagy S.aureus), ahol bizonyított a bNOS jelenléte.

Forrás: Science, Szeptember 2009, Vol. 325 p.: 1380-1384

Kiss Attila

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés