2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Új fájdalomcsillapító mellékhatások nélkül - 2011-01-31 23:03:49 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Új fájdalomcsillapító mellékhatások nélkül

A Stony Brook University kutatói egy olyan új fájdalomcsillapító kifejlesztésén dolgoznak, amelynek nincsenek mellékhatásai, illetve nem okoz függőséget, mégis hatékonyan szünteti meg az elviselhetetlen fájdalmat. A szer 1-2 éven belül a piacra kerülhet.

Dr. Simon Halegoua, a Stony Brook University(1) neurobiológusa szerint „az új gyógyszer paradigmaváltásra nyújt lehetőséget a fájdalomcsillapítás területén.” A kutató a 90-es években Dr. Gail Mandel és Dr. Paul Brehm professzorokkal kooperációban egy új nátrium-ioncsatorna(2) a fájdalom transzmissziójában betöltött szerepét vizsgálták. Azt jósolták, hogy ha ezt az úgynevezett PN1/Nav1.7(3) csatornát sikeresen blokkolni tudják, az új fejezetet nyit a fájdalomcsillapításban.

A PN1 (Peripherial Neuron 1) típusú ioncsatornák kizárólag a perifériális idegekben(4) fejeződnek ki, azokban az idegekben amelyek a fájdalom továbbításában szerepet játszanak.

Halegoua szerint „ha a betegnek olyan opiát(5) jellegű fájdalomcsillapítót adunk, mint a morfium(6), a fájdalomingerek a szenzoros idegekből még képesek a központi idegrendszerbe jutni. A morfium az agyban fejti ki a hatását oly módon, hogy a fájdalom érzékelését módosítja. Mindemellet azonban hatással van az ítélőképességre, valamint függőséget okoz. A PN1/Nav1.7 ioncsatornát célzó gyógyszerek esetében azonban a fájdalomingerek el sem jutnak az agyba, még a szenzoros idegek által sem. Így, mivel a központi idegrendszer ki lett vonva az egyenletből, nincsenek mellékhatások, és nem kell tartanunk az addikciótól sem.”

Egy ilyen gyógyszer kifejlesztése óriási segítség a rákban, ízületi gyulladásban, migrénben szenvedők, illetve az égési sérültek számára.

A kutatáson alapuló gyógyszer orális, illetve helyi krém formulációi jelenleg II-es fázisú klinikai tesztek alatt állnak Angliában és Kanadában.

ScienceDaily (Jan. 30, 2011)

Borsics József

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés