2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Új faj New Yorkban - 2012-03-29 21:21:03 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Új faj New Yorkban

Nap mint nap olvashatunk arról, hogy a kutatók felfedeztek egy új fajt az esőerdőkben, vagy egyéb egzotikus helyeken. Arra azonban ritkán van példa, hogy a felfedezés helye az emberek által sűrűn lakott, jól ismert terület. Nemrégiben amerikai kutatóknak ez mégis sikerült, mégpedig New Yorkban.

A tudósok maguk is meglepődtek eredményeiken: „Az, hogy egy új faj képes ennyi időn keresztül rejtve maradni ilyen régóta, az egyszerűen hihetetlen”, mondta az UCLA professzora, Brad Shaffer. Sok faj képes arra, hogy nagyon jól el tudjon bújni a kereső szemek elől. Ez a faj azonban olyannyira szem előtt volt egész idő alatt, hogy szinte kiszúrta mindenki szemét. Ez is bizonyítja azt, hogy még a világ egyik legnagyobb városában is van felfedeznivaló.

Az USA területén nagy számban élnek a leopárdbékák képviselői. A mitokondriális- és sejtmag DNS-ek vizsgálata mutatta ki azokat a különbségeket, amelyek ezt az új fajt egyértelműen elkülönítik társaiktól. Genetikai értelemben tehát kijelenthető, hogy egy új fajról beszélünk, melynek jelenlegi neve: Rana sp. nov. (Új békafaj). A kutatók hamarosan elnevezik felfedezettjüket, és valószínűleg a „furcsa” nevet fogja kapni, mivel különleges, semmi mással össze nem téveszthető hangja miatt kezdtek a tudósok foglalkozni vele. Nem így van ez azonban a külső morfológiai jegyeivel: a Rana sp. nov. megszólalásig hasonlít társaira, a Rana palustris-ra, a R. sphenocephala-ra és a R. pipiens-re. Ennek a három fajnak az egyedeivel vetették össze a különleges brekegésű egyedeket a kutatás során.

Az első vizsgálat során USA különböző területeiről, illetve a Yale Peabody Múzeumból származó minták mitokondriális DNS-ét analizálták. Ennek elemzése során egyértelműen kimutatható volt, hogy a vizsgált egyedek 4 nagy csoportra váltak szét. A három ismert faj (Rana palustris, R. sphenocephala, R. pipiens) egyértelműen elkülönülve szerepelt a mintában, és valószínűsítethetővé vált, hogy a különös kuruttyolású egyedek képviselői egy negyedik fajhoz tartoznak. A kutatók azonban nem szerettek volna elhamarkodott következtetéseket levonni, ezért további, ezúttal sejtmagból vett DNS minták különböző szakaszait vizsgálták és hasonlították össze. Az eredmény megerősítette a korábbi, mtDNS vizsgálatával kapottakat. Ezek alapján bizonyossá vált, hogy valóban egy új Rana fajt fedeztek fel.

A fenti eredmény a tudósokat is nagyon meglepte, hiszen nem ritka az, hogy egy-egy fajnak több fenotípusos változata létezik. Ezért az, hogy egy béka hangja különbözik társaiétól, nem feltétlen ad okot arra, hogy külön fajnak tekintsük. A mitokondriális DNS összehasonlítása a Rana sp. nov. és a másik 3 faj között között 6,79–12,9 %-os különbséget mutat, ami más békafajok közötti távolsággal összevethető, sőt meg is haladja azt. A fajok meghatározásakor használt, általánosan elfogadott irányelvek (Sites Jr., J.W., Marshall, J.C., 2004. Operational criteria for delimiting species. Annu. Rev. Ecol. Evol. Syst. 35, 199–227.) is megerősítették a kutatók eredményeit. A továbbiakban semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy az új faj bármilyen módon hibridizálódott volna a másik két Rana fajjal, melyekkel egy területen él.

Azokat a fajokat, amelyek kísértetiesen hasonlítanak valamilyen másik, közel rokon fajhoz, és ezért a hagyományos határozóbélyegek segítségével nem különíthetők el, azonban részletesebb (pl. genetikai) vizsgálatokkal kimutathatók a különbségek és az eltérések alapján külön fajról van szó, rejtett fajnak nevezik. Vajon hány ilyen rejtett faj vesz körül minket? A molekuláris biológia segítségével jó esély van rá, hogy jó néhány fajt találnak még a  tudósok.

A cikket a Molecular Phylogenetics and Evolution közölte.

ScienceDaily
, 2012. március 14.

Molnár Attila
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés