2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Új Ebola vírustörzs szedi áldozatait Guineában - 2014-04-28 21:24:07 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Új Ebola vírustörzs szedi áldozatait Guineában

A New England Journal of Medicine idén áprilisban közölt egy cikket a francia Jean Mérieux-Inserm BSL-4 Laboratórium és a Pasteur Intézet kutatóinak tollából, amelyben beszámolnak a 2014 márciusában felderített, és azóta is zajló Ebola-járványból izolált vírus vizsgálatának eredményeiről. A tanulmány szerzői úgy találták, hogy a Guineában felfedezett Ebola-törzs különbözik a Gabonban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban izolált vírustörzstől. A tanulmány azért is figyelemre méltó, mert kevesebb, mint egy hónap kellett a vírus izolálásához, valamint teljes genomjának szekvenálásához.

A vérzéses lázt okozó Ebola- és Marburg vírusok Afrikában komoly egészségügyi veszélyt jelentenek. A halálozási arány a vírus törzstől függően 30 és 90% között mozog, és semmiféle hatékony oltás vagy kezelés nem ismert. A vírusok valószínüleg denevérek közvetítésével kerülnek kapcsolatba az emberrel, de nem pontosan ismert, mi az eredeti gazdaszervezet. Gyaníthatóan a Nyugat-Afrikában élő repülőkutya fajok (Pteropodidae) hordozzák a vírust; ezekben az állatokban az Ebola semmiféle tünetet nem okoz. Mivel az emberben a vírusfertőzés gyors lefolyású, viszonylag kevés embert érint, de a potenciális veszély miatt különféle egészségügyi szervezetek gondosan figyelnek minden esetetet. Az Ebola-vírus három törzse (Zaire Ebola-vírus - EBOV, az ismert legvirulensebb törzs, a betegek 60-90%-a meghal; Szudán Ebola-vírus - SEBOV, egy kevésbe virulens törzs, a betegek körulbelül 50%-a hal bele; valamint a Bundibugyo Ebolavírus (Bundibugyo ebolavirus - BDBV), egy 2008-ban izolált, viszonlyag alacsony halálozási aránnyal – kb 30%) okozott eddig járványokat a Kongói Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársásagban, Szudánban, Gabonban és Ugandában.

2014 március 10-én Guineában két városból is érkezett figyelmeztetés az guineai egészségügyi minisztériumhoz, majd két nappal később az Orvosok Határok Nélkül szervezethez egy új, lázzal járó vírusos betegség kitöréséről.  Ez a betegség magán viselte az Ebola-fertőzés minden jelét: hasmenés, hányás, láz és magas halálozási arány. Az Ebolára az eddig jellemzőnek tartott vérzéses tünetek nem jelentkeztek. Csak az utóbbi pár évben derült ki, hogy a vírus nem mindig okoz vérzést, így ennek a tünetnek a hiánya nem volt különösképpen meglepő.

A genetikai es epidemológiai vizsgálatok alapján ezek a megbetegedések a 2013 decemberében kirobbant járványhoz köthetőek; ugyanaz az új, eddig nem ismert változat jelent meg, ami mindeddig fennmaradt, és fertőzött a lakosság körében. A vérzéses tünetek elmaradása miatt elképzelhető, hogy a vírus már hónapokkal ezelőtt pusztított, de nem ismerték fel.  A klinikailag igazolt esetekben a halálozási arány 89% volt, a gyanús eseteknél 71%, ami egybevág az eddigi Ebola-járvány kitörésekkor tapasztalt arányokkal. A WHO folyamatosan tudósít a járvány helyzetéről. A filogenetikai elemzések arra utalnak, hogy a Guineában izolált vírus egy külön törzsbe tartozik, amely nemrég válhatott el a Gabonban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban izolált törzstől. A jelenlegi járvány valószínűleg egy  állatról emberre történő fertőzésből indult ki. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az Ebola Nyugat-Afrika nagyobb területét érinti, mint eddig gondolták.

Forrás: Nejm.org, kép

2014. április 28.

Donászi AndrásCikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés