2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Új antibiotikum az ellenálló baktériumok ellen - 2010-05-29 09:31:46 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 1 hozzászólás 
Új antibiotikum az ellenálló baktériumok ellen

A kórokozó baktériumok antibiotikum-rezisztenssé válása egyre több problémát okoz világszerte. A sikerrel bevethető gyógyszerek száma egyre fogy, a rezisztens kórokozók elpusztítását célzó kezelések pedig sokszor megterhelést jelentenek a szervezet számára.  Lassan beérnek viszont a gyógyszergyárak eddigi erőfeszítései, és hamarosan olyan új generációs antibiotikumok lesznek elérhetők, mint például a plectasin.

Az antibiotikum rezisztencia kialakulása természetes folyamat. Az antibakteriális szerek  ugyanis szelekciós nyomást gyakorolnak a kórokozókra, és így előnyhöz juttatják az ellenálló, azaz rezisztens törzseket. Az antibiotikumok helytelen használata szintén elősegíti a rezisztens törzsek kialakulását. Például, ha a kórokozók leküzdésére adott antibiotikum terápiát idő előtt abbahagyjuk – mert már jól érezzük magunkat - , csak azt érjük el, hogy a még el nem pusztult, csak legyengített baktériumoknak esélyt adtunk arra, hogy rezisztenssé válhassanak.

A helytelen antibiotikum használat és a baktériumok természetes képességeinek köszönhetően alakult ki többek között a penicillin-rezisztens Streptococcus pneumoniae (tüdőgyulladás), a multirezisztens Mycobacterium tuberculosis (tuberkulózis) vagy a meticillin-rezisztens Sta­phylococcus aureus (MRSA). Mára a vankomicin lett az utolsó megoldás a multirezisztens fertőzések leküzdésében, de a kiterjedt kezelések eredményeként kialakultak a már arra is rezisztens baktériumok.

2005-ben Hans-Henrik Kristensen és munkatársai leírták a plectasin nevű, defenzin típusú fehérjét a Pseudoplectania nigrella gombából. A Nature-ben közölt eredményeikben bemutatták, hogy a fehérje nagyon hatásos volt Streptococcus pneumoniae olyan törzsei ellen is, melyek ellenállóak voltak a hagyományos antibiotikumokkal szemben.

Most a szerzők a Science-ben mutatják be, hogyan működik a plectasin. A fehérje a bakteriális sejtfal kialakulását gátolja, akárcsak a penicillin, de máshol hat. Komplexet képez a sejtfal Lipid II nevű komponensével, így gátolva annak beépítését, ami végső soron a baktérium pusztulását okozza.

A dolog érdekessége, hogy bár a vankomicin is a Lipid II-t köti, a mechanizmus más. A vankomicin ráadásul szájon át nem adható, magas toxicitású anyag, amit csak a legvégső esetekben használtak. A plectasin nagyon jó alternatívának tűnik, hiszen a vankomicin rezisztens törzsek is érzékenyek rá, ami azt jelenti, hogy nincs kereszt-rezisztencia, és a szerzők valószínűsítik, hogy nem is lesz. A plectasin alacsony toxicitású, hosszabb fél-életidejű és nagyobb stabilitású, így nagyon valószínű, hogy nemsokára gyógyszerként találkozhatunk vele.

Érdemes megjegyezni, hogy a defenzinek már évekkel ezelőtt az érdeklődés középpontjába kerültek, mint antimikrobiális peptidek. Az eukariótákban széles körben elterjedtek, elpusztítják a kórokozókat,  sőt, figyelmeztetik is a szervezetet a fertőzésre, szerepük bizonyított többek között a HIV ellen is. Míg az állati defenzinek elsősorban antibakteriális hatással rendelkeznek, a növényi defenzinek főleg gombák ellen védenek. A velük végzett kutatások a gyógyszeriparban már a felfedezésük óta folynak, így várható, hogy az elkövetkezendő években sok hasonló publikáció és termék fog megjelenni.

ScienceDaily, 2010.05.28.


Lózsa Rita
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 7, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: vAirDa2010-05-31 13:50:52 
csak kiegészítés képpen, van ilyen is: VRSA=vancomycin resistant Staphylococcus aureus
MRSA analógiájára, ez is leginkább nosocomialis pathogén
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés