2020. október 22. csütörtök
Előd, Korinna
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Túl szexi lány - 2010-01-03 16:22:14 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 13 hozzászólás 
Túl szexi lány„Húúú, a fiúk... Bár tudnám, mit akarnak!”

KÉP: Tristan Long

Nem könnyű a vonzó ecetmuslica (Drosophila melanogaster) nőstény élete. Pedig nem vágyik semmi másra, csak némi táplálékra, és arra, hogy petéi megtermékenyüljenek. Azonban a hím muslicák oly mértékben zaklatják, hogy a megszokottnál jóval kevesebb petét képes lerakni, és ez veszélyeztetheti az egész faj evolúcióját – írja a Science magazin online kiadása.

Amikor párválasztásra kerül a sor, a legtöbb faj esetében a hölgyek azok, akik választanak. A pávatojók a legszínesebb tollú kakast, a szarvasünők a legnagyobb agancsú bikát akarják. Azonban a muslicák világában a választás az uraké. Legjobban a kövér nőstényekhez vonzódnak – körbetáncolják őket, és folyamatosan megpróbálnak párosodni velük – valószínűleg azért, mert ezek a nőstények több petét raknak.

Tristan Long, a California Egyetem evolúcióbiológusa, kollégáival azon tűnődik, hogy ez a kitüntetett figyelem vajon káros-e a nőstényekre nézve. A kutatócsoport szén-dioxiddal elkábította a muslicákat, kiválogatták a nőstényeket, majd egyre kisebb lyukú sziták segítségével méret szerint csoportosították őket. Egyes kísérletekben a hímek választhattak nagytestű és az egyéb testméretekből véletlenszerűen választott nőstények közül, míg más elrendezésekben kistestű és véletlenszerűen válogatott nőstények között dönthettek. További kísérleti beállításokban a hímek csak nagy- vagy csak kistestű nőstényekkel voltak egy üvegcsőbe zárva.

Amikor különböző méretű hölgyekkel zárták egy üvegbe a muslica urakat, azok megrohanták a legnagyobb nőstényeket. „A hímek azonnal udvarolni kezdtek, kifeszített szárnnyal körbetáncolták, és körbe-körbe kergették a nőstényeket, miközben azok táplálkozni próbáltak” – számol be Long. Végül a nőstény feladja, és sokkal többször párzik az agresszív hímekkel, mint ahányszor szükséges volna. (Már egy alkalom megfelelő mennyiségű hímivarsejtet biztosít.) Long véleménye szerint a nőstény végül nem azért párzik, mert megtermékenyítésre van szüksége, hanem mert belefárad a hím kitartó udvarlásába.  

A kutatócsoport eredményei rávilágítanak arra, hogy a nagytestű nőstények kevesebb petét raknak, ha a hímek zaklatják őket. Mivel ezen nőstények peterakását csökkentik, és így a nagytestű nőstényutódok számát is redukálják – a hímek egy az egész faj számára előnyös jelleg ellen szelektálnak – számol be a kutatócsoport a december 8-i PLoS Biology című újságban. A nagytestű nőstények a zaklatás ellenére is átlagosan négy petével többet raknak, mint kisebb társaik - említi Long-, így annak ellenére, hogy adott esetben a hím a faj hosszú távú érdekei ellen cselekszik, saját génjei szempontjából a legelőnyösebben viselkedik, ha egy termetes nőstényt szemel ki magának.
 
Ezek a kísérletek megerősítik azokat a korábbi bizonyítékokat, melyek szerint az evolúció nem szükségszerűen a faj fejlődésének irányába mutat – ad hangot véleményének Hanna Kokko, a Finn Helsinki Egyetem evolúciós ökológusa. „Ha számításba vesszük, hogy az egyes egyedek érdekeiket tekintve jelentősen különböznek, az evolúció hatásai meglehetősen hátrányosak is lehetnek a populáció egészére nézve”- mondja. Russell Bonduriansky, az ausztráliai New South Wales Egyetem evolúciókutatója szerint azonban nem minden párválasztó hím működik fajának érdekei ellen. A tücskök hímjei például finom menyegzői lakomát ajándékoznak annak a nősténynek, akivel párzanak, így a nőstény akkor jár jól, ha sikerül minél több adakozó hímet bűvkörébe csábítania.

Forrás: Helen Fields - ScienceNOW Daily News -  2009. December 8.

Borsics József


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: YOJIKA2009-12-16 15:07:44 
Úgy tűnik, a Science-nél is uborkaszezon van :)

Kösz a linket, továbbítottam a Szerkesztő Úrnak!
 
Küldő: Kupac2009-12-16 14:14:11 
Még pár észrevétel: Az egyik, hogy nem látom, hogy hol van a tudományos újdonság a cikkben. Bár az tény, hogy semmi közön a muslicákhoz, szóval lehet hogy még senki nem írta le, hogy a hímek a nagy nőstényeket részesítik előnyben, de a fő következtetés, ti hogy „az evolúció nem szükségszerűen a faj fejlődésének irányába mutat”, hát az nem igazán új, mondhatni: régi.

A másik, hogy a lerakott peték számát veszik figyelembe annak eldöntésekor, hogy mennyire "előnyös ez a faj szempontjából". Már ezzel is vitába lehetne szállni, hiszen a nagy testméret következhet abból, hogy jobban alkalmazkodott a nőstény az adott körülményekhez, és a hímeknek (vagy a "fajnak") az utódok minősége, és nem a mennyisége az igazán fontos. Leginkább abból lehetne következtetéseket levonni, hogy hány unokája lesz a hímeknek, mint abból, hogy mennyi petét rak a nőstény akivel párzanak.

Ja, és még: nem lenne rossz, ha az eredeti cikkeket is belinkelnétek, akkor nem kéne kikeresni :) (http://www.plosbiology.org/article/info:doi/10.1371/journal.pbio.1000254)
 
Küldő: YOJIKA2009-12-16 12:05:49 
Kérdés, hogy hogy egy laborban felnevelt Drozi törzs esetében van-e relevanciája az evolúciónak.

Örülök az építő jellegű kritikáknak, még több ilyet!
 
Küldő: Advent2009-12-16 10:39:50 
„hímek egy az egész faj számára előnyös jelleg ellen szelektálnak”
Elgondolkodtató, és szerintem kicsit elhamarkodott mondat. Egy populáció hosszú távú érdekeit nem biztos, hogy a rövidtávú érdekek is szolgálják. Ha nem lenne a hím droziknak ilyen párzási viselkedése hosszú távon a nagyobb testméretű nőstények kiszorítanák a kisebb testmérettel rendelkezőket (feltételezve azt, hogy ezeknek a nőstényeknek genetikai állományukban kódolva van a nagyobb testméret). Ezzel párhuzamosan ezek a nőstények több petét raknak le a kisebb méretű fajtársaikhoz viszonyítva, így a populáció egyedszáma gyorsabban növekedne. Hosszú idő alatt átértelmeződne a populáción belül az átlagos testméret és a „nagy testű nőstények” fogalma is, hiszen a kisebb méretű nőstények eltűnésével a régi „nagy nőstények” lesznek a kicsik... Nem beszélve arról, hogy nem ismert, hogy a kisebb testméretű nőstények milyen előnyökkel rendelkeznek a nagyobb testméretű társaikkal szemben. Ezeknek a genetikailag kódolt feltételezett előnyöknek elvesztése akár végzetes következményekkel is járhat az adott populációra nézve, ha a populáció egy előre nem „várt” helyzettel (pl.: új betegség, táplálékhiány) találja magát szembe.
Persze ez mind csak feltételezés, azonban véleményem szerint Az Evolúció ritkán hibázik…. :)
 
Küldő: YOJIKA2009-12-15 17:14:30 
Nocsak, egy Dawkins-fan!
Respekt!
 
Küldő: Kupac2009-12-15 14:21:09 
Arról meg nem is beszélve, hogy az evolúció faj szintű kezelése már csak a laikus közösségben van jelen; sőt, az önző gén elmélet (mém? :) szélesebb elterjedése óta a biológusok már az egyed szintjén is túlléptek. Azaz kb harminc éve. Kár, hogy a tudományos publikációkban manapság is újdonságként hat, hogy íme, milyen szépen bizonyítja, hogy az egyedek nem a populáció érdekeit tartják szem előtt.
 
Küldő: YOJIKA2009-12-15 13:04:21 
Viszont egy populáció szempontjából lehet egy evolúciós irányvonal előnyös vagy előnytelen, azaz jó, vagy rossz.
 
Küldő: Clausilia2009-12-15 12:58:04 
"Az evolúció hatásai meglehetősen hátrányosak is lehetnek a populáció egészére nézve”. Az evolúciónak nincs iránya, a hatása nem lehet hátrányos és rá sem hathat semmi hátrányosan. Ilyenkor a "jó" és "rossz" kifejezéseket nem tartom helyénvalónak.
 
Küldő: YOJIKA2009-12-15 12:55:17 
Néha a legegyszerűbb megoldás a legfrappánsabb.
 
Küldő: GyA2009-12-15 12:16:32 
A méret szerinti válogatás módja nagyon ötletes, számomra legalábbis új volt, de gondolom általánosan használt.
 
Küldő: palipunk2009-12-15 12:04:59 
Viszont az eleve nagy nőstények hordozhatják a "nagyság" génjét.
És ha a hímek ezek szaporodását gátolják a zaklatással, akkor a jelleg ellen szelektálnak.
Vagy nem?
 
Küldő: YOJIKA2009-12-15 11:30:51 
Ez egy érdekes megközelítés.

Köszönöm az építő jellegű észrevételt!

(Borsics)
 
Küldő: spuc2009-12-14 21:55:53 
Érdekes tanulmány, bár van egy furcsasága: muslicáknál (különösen a nőstények esetében) a testtömeg viszonylag hamar(1-2 nap alatt) radikálisan csökkenni tud éhezés hatására. Ennek az oka az, hogy nem túl nagy zsírtartalék nagyon hamar kifogy, és utána a nőstények a saját fejlődő petéiket emésztik fel. A testtömeg jelentős részét kitevő petefészkek (gyakorlatilag ezek töltik ki a potrohot egy jól táplált nőstény esetében) töredékükre fejlődhetnek vissza 1-2 nap alatt. Azt nem tudom, hogy a "szexuális zaklatás" mennyire van hatással a táplálkozásra, de lehet hogy arról van szó, hogy szerencsétlen nem eszik, mert nem hagyják, visszafejlődnek a petefészkei, kevesebbet petézik. Ebben az esetben viszont nincs sok értelme annak, hogy "a hímek egy az egész faj számára előnyös jelleg ellen szelektálnak", hiszen a nem kajáló nőstények kisebbek lesznek. Az eredetileg kisebbek, pedig meghíznak, mert hagyják őket kajálni a hímek.
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés