2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Tisztázódott a fogágy-gyulladás és érelmeszesedés közti bakteriális összefüggés - 2015-10-05 11:17:57 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Tisztázódott a fogágy-gyulladás és érelmeszesedés közti bakteriális összefüggés

A mikrobiológiai hátterét tisztázza egy új kutatás egy jól ismert összefüggésnek, mely a fogágy betegség és a szív problémák közt áll fenn, azáltal hogy azonosították mindkét betegégben egy közös baktérium hatását. A kutatást a Svédországban található Örebro University munkatársai publikálták az Infection and Immunity folyóiratban. Egy baktérium aktivitása van a középpontban, a közismert Porphyromonas gingivalis-é, mely a fogágy-gyulladás kialakításában főszereplő, egy olyan komoly betegségé, mely a fogat körülvevő lágy szöveteket támadja, majd a csontot, ami biztosítja ezen szövetek tápanyag és vérellátását.

A kutatócsoport úgy találta, hogy a P. gingivalis módosítja egy gén expresszióját, amely által kódolt fehérje gyulladást és atherosclerosist kelt a koronáriákban, azokban az erekben, melyek bíztosítják a szívizom vérellátását. Az atherosclerosis vagyis az érelmeszesedés során az artériák falába zsír, koleszterin és más egyéb anyagok tapadnak és ezen anyagok által kialakított plakkok megrepedhetnek és vérrögöt képezhetnek. Korábbi tanulmányok is kimutatták már a P. gingivalis jelenlétét szívrohamon átesett betegek koronáriájában és állat kísérletekben is bebizonyították, hogy ezen baktérium kiválthatja és gyorsíthatja az atherosclerosist a koronáriákban és az aortában, amely a fő artéria a szív felől a test többi része felé.

A mostani kutatásban, amelyet Torbjörn Bengtsson, a klinikai belgyógyászat professzora vezetett, kiderült a molekuláris háttere az eddigi eredményeknek, miszerint a P. gingivalis enzimjei gyulladás serkentők az aorta simaizom sejtjeiben. Prof. Bengtsson és munkatársai humán aortából származó simaizom sejteket kezdtek el tenyészteni és P. gingivalis-szal fertőzték ezeket. Ezek a simaizom sejtekkel ideális kísérleti modelljei a szív-érrendszeri funkciók és betegségek tanulmányozásához, mint például az érelmeszesedés sejtszinten. Amikor a szív ver egyet, megfeszíti az aortát, majd az aorta falában lévő simaizom sejtek összehúzzák még egyszer. Az aorta falában bekövetkező bármilyen változás, amit például az atherosclerosis és a magas vérnyomás okoz, erősen befolyásolja az előbb leírt folyamatot.

Amikor a kutatók a P. gingivalis baktériumokat fecskendezték a simaizom sejtekbe, a kutatók azt vették észre, hogy a kórokozók a gingipains nevezetű enzimet kezdték el kiválasztani, mely megváltoztatja két angiopoetin (olyan fehérjék, melyeknek a gyulladásban van szerepük) arányát, olyan irányba, ami a gyulladást segíti elő, mely gyulladás jelentős szerepet játszik az érelmeszesedés kialakulásában. Részletezve a kutatást, a kutatók azt találták, hogy a gingipains serkenti a gyulladásserkentő angiopetin2 (Angpt2) és csökkenti a gyulladáscsökkentő angiopoetin1 (Angpt1) fehérje expresszióját. A tumor nekrózis faktor (TNF) egy olyan a szervezet által termelt fehérje, amely szintén szív-érrendszeri kockázati tényező azáltal, hogy a Angpt1 és az Angpt2 keresztül érelmeszesedést idéz elő. Azonban, Prof. Bengtsson rámutatott arra, hogy a P. gingivalis által termelt gingipains a TNF-től függetlenül befolyásolja a két angiopoetin fehérje szekrécióját.

Boxi Zhang, a cikk első szerzője a következőképpen foglalta össze kutatásukatt: "A kutatásunk tisztázza a fogágy-gyulladás és a szív-érrendszeri betegség közti összefüggés mechanizmusát. Célunk, hogy olyan biomarkereket találjunk, melyek segítenek diagnosztizálni és gyógyítani mindkét betegséget." A fogágy-gyulladás súlyos eseteiben az antibiotikumos kezelés is egy megoldás a fertőzés ellen. Habár, a Medical News Today rendszeresen közöl tanulmányokat, melyek szerint a vad  fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) kivonat segíthet megelőzni a dentális plakkot, mely a fogágy-gyulladás kialakulásához vezethet. A keskeny levelű áfonyában található (Vaccinium angustifolium) polifenolok kettős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően esélyes lehet az említett betegségek elleni alkalmazásban.

Forrás: medicalnewstoday.com

Kép: http://rxanarchy.com/wp-content/uploads/2013/05/L-Norvaline-Vasodilator1.jpg

2015. október 5.

Dr. Wlasitsch MirkóCikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés