2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Tetten ért evolúció egy parazita rák esetében - 2013-10-18 13:52:07 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Tetten ért evolúció egy parazita rák esetében

Holland tengerbiológusok Indonéziában, a Molukkák szigetvilágában egy tüskés fésűskagyló (Spondylus sp, Spondylidae család) belsejéből parazita életmódú rákokat gyűjtöttek. A rákok a már korábban ismert Conchodytes genuszba tartoztak. Ezek a példányok voltak az elsők, melyeket Spondylidae családba tartozó kagylókban találtak meg – ezek a rákok ugyanis normális esetben osztrigák, és nem fésűskagylók élősködői.

A kutatók által gyűjtött példányok leginkább a Conchodytes meleagrinae nevű, osztrigákat parazitáló fajra hasonlítottak, de egyes anatómiai jellegzetességeik és főként színük eltérő volt. Egyértelműnek tűnt tehát, hogy egy új fajról van szó, amely rokonaitól eltérő gazda-kagylóban él. Azonban a példányok COI-szekvenciájának analízise (a COI, azaz citokróm-oxidáz I. szekvenciáját főként állatok esetében a taxonómusok fajazonosításra használják; ez az ún. DNS-barcode) egészen meglepő eredményt hozott: az új fajnak tűnő példányok génszekvenciájauk alapján az osztrigalakó C. meleagrinae fajba tartoztak. Még meglepőbb, hogy a fajról rendelkezésre álló szekvenciákból készített törzsfán még csak nem is a szélső, távoli rokonságot jelentő ágon helyezkedtek el az új példányok.

Ez azt jelenti, hogy a tüskés fésűskagylóban élő apró rákok egy osztrigalakó faj helyi populációjából különültek el a közelmúltban, és még nem tökéletesen ment végbe speciációjuk: pár jegyükben megváltoztak, valószínűleg adaptálódtak az új gazdához, de még nem különböznek annyira az őseiktől, hogy minden tekintetben új fajról lehessen beszélni. Így a kutatók nem adtak nevet az új rákoknak, de felfedezésük jelentőségéből ez természetesen nem von le - magát a fajkeletkezést sikerült tetten érniük. Az eredmények a Zootaxa folyóiratban jelentek meg ingyenesen hozzáférhető (open access) módon.

Forrás: ZootaxaKép

2013. október 18.

Walter P. Pfliegler

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés