2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Terhességi tolerancia - 2010-07-08 11:45:37 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Terhességi tolerancia

A terhesség immunológiai szemszögből nem sokat tanulmányozott biológiai jelenség. Annak ellenére sem, hogy a magzat genetikai állományának fele apai eredetű, így sejtjei, szövetei szükségszerűen nem egyezhetnek az anya sejtjeivel. Ennél fogva viszont az embrió és a későbbi magzat „testidegen” szövet, ami az immunrendszer számára annyit jelent, hogy el kell pusztítani. Ám a terhességek döntő többségében mégsem ez történik. Hogy miért nem, annak részleteire egy újonnan napvilágott látott tanulány próbál választ adni.

A Kalifornia Műszaki Intézet kutatói kimutatták, hogy a nők szervezete specifikus magzati antigének hatására aktívan képez egy bizonyos típusú immunsejtet, ami megakadályozza az immunválaszt és a magzat kilökődését. Eredményeiket a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) folyóirat hasábjain publikálták.

„Az általunk felismert sajátos T reguláló sejtek védelme az első lépés a magzat kilökődés elkerülésnek megértésében. Ez a biológiai folyamat fontos mind a magzat, mind az anya egészsége szempontjából,” mondja David Baltimore, az 1975-ös orvosi Nobel-díj nyertese, a kutatás vezetője. A cikk társszerzője, Daniel Kahn szerint a kutatók hosszú ideje beszélnek az anyai immunrendszer szerepéről a toleranciában, de a részletekről és a tényleges immun-kapcsoltság bizonyításáról azonban nem.

Most erre is kísérletet tesznek. A kutatók pár látszólag apró eltéréstől eltekintve genetikailag egyező bel tenyésztett egér törzs immunrendszerének T regulátor sejtjeit (Treg) vizsgálták. A vizsgált hím egerek a sejtjeik felszínén egy olyan „minor transzplantációs antigént” hordoznak, mely a nőstényekből hiányzik. Normális körülmények között ez az antigén nem jelent gondot a hím magzatok számára, mivel a terhességi tolerancia megvédi őket az anyai immunválasztól.

A Treg sejtek szerepét bemutatva Baltimore és Kahn szelektíven elpusztították e sejteket. Ha a Treg sejtek a terhességi tolerancia forrásai, elpusztításuk szabad utat enged az anyai immunrendszer magzat elleni támadása számára.  „Jelen esetben,” mondja Kahn, „tudjuk, hogy immunválasz csak a hímek ellen jöhet létre, így ezek jelentenek kockázatot.”

Így is történt. Az előzőleg toxinnal kezelt egerek új generációjában kevesebb hím magzat élte meg a születés pillanatát. A túlélő hímek jelentősen kisebb születési súllyal jöttek világra. A történéseket feltehetően az antigén által kiváltott immunválasz mediált gyulladás okozta. „Ezek a T sejtek antigén-specikus módon működnek, vagyis a funkciójuk a specifikus magzati antigénekhez kötött.” mondja Kahn.

A vizsgálatok eredményeiből látszik, hogy a terhességi tolerancia a terhesség következményeként fejlődik ki, nem pedig veleszületett tulajdonság. Ezt bizonyítja, hogy érintetlen egerekben nem találhatók ilyen terhesség-specifikus Treg sejtek. Ezzel ellentétben azokban az egerekben magasabb volt ezen sejtek száma, melyek több hím egyednek adtak életet, mint társaik.

A következő lépés a Treg sejtek és a terhességi toleranciában betöltött szerepük vizsgálata emberekben. A kutatások segítséget nyújthatnak olyan terhességhez kapcsolt állapotok megértéséhez, mint a preeklampszia, vagyis a terhességi magas vérnyomás. A preeklampszia az anyai halálozás fő oka világszerte.

ScienceDaily, 2010-06-30

Veres Dániel
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés