2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Terápiás lehetőség az autoimmun betegségek gyógyításában - 2010-04-13 23:18:58 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 1 hozzászólás 
Terápiás lehetőség az autoimmun betegségek gyógyításában

Szervezetünk őre, az immunrendszer a legkülönfélébb kórokozók támadásától képes megvédeni minket. Azonban néha előfordul, hogy a védekezőrendszer elemei testünk saját sejtjei ellen fordulnak, mely szövetkárosodáshoz, végső esetben pedig a szövetek teljes pusztulásához vezethet.. Az ilyen, úgynevezett autoimmun betegségek legtöbbje gyógyíthatatlan, ám egy kísérleti vakcina segítségével kanadai kutatók nemrég vissza tudták fordítani a betegségcsoport egyik súlyos formáját.

Az
egyes típusú diabétesz egy autoimmun cukorbetegség, amelynek hátterében az áll, hogy az immunrendszer T-limfocitái idegenként ismerik fel és megtámadják a hasnyálmirigy inzulin-termelő β sejtjeit. Súlyos esetben az összes β sejt megsemmisül, s teljes inzulin-hiány lép fel a beteg szervezetben. Ez a cukorbetegség bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek és fiatal felnőttkorban jelentkezik. Gyógyítani nem lehet, tüneti kezelése folyamatos inzulin-pótlással valósítható meg, amelyre már a betegség kezdeti stádiumában szükség van.

A betegség kialakulásában és progressziójában három immunsejt típusnak kitüntetett szerepe van. Ezek közül a legfontosabbak a hivatásos
antigénprezentáló sejtek (APC), melyek fő biológaia feladata az, hogy például fertőzéskor a kórokozók speciális részeit (a tényleges antigéneket) a T-limfocitáknak bemutassák. A T-limfociták pedig a rendszer azon elemei, akik az antigénbemutatást követően kulcsszerepet töltenek be a patogén elleni specifikus immunválasz végrehajtásában és az immunológiai memória kialakulásában.

Az egyes típusú diabétesz során az elpusztuló β sejtekből származó fehérjéket az antigénprezentáló sejtek feladatuknak megfelelően bemutatják a T-sejteknek, ám az, hogy ezeknek mely alpopulációja aktiválódik erősebben és juttatja érvényre a hatását dönti el, hogy kialakul-e a betegség, vagy sem. Az „agresszív T-limfociták” ugyanis aktivációjukat követően az összes, a még működő β sejtek ellen is támadást intéznek, míg a „szelíd T-sejtek” éppen ellenkezőleg hatnak, az antigénbemutatást próbálják megakadályozni, vagyis elejét venni a β sejtek szervezetből való eltüntetésének, ezzel pedig az autoimmun kórkép megjelenésének.

Egy kanadai kutatócsoport áttörésnek számító terápiás kísérleteket végzett beteggé tett egér modellekben, amelyek során úgy tudták gyógyítani az állatokat, hogy nem tették működésképtelenné a teljes immunrendszerüket. Egy úgynevezett nanovakcinát állítottak elő, amelynek mérete úgy ezerszer kisebb, mint egy normál sejtté, s felületét a β sejtekből származó fehérjék darabkáival burkolták. Gyakorlatilag tehát egy APC hasonmást hoztak létre. Ezt bejuttatták a kísérleti állatokba, s azt tapasztalták, hogy a vakcina osztódásra serkentette a szelíd T-limfocitákat, melyek elpusztították a professzionális antigén prezentáló sejteket (APC) még azelőtt, hogy azok az agresszív T-sejteket aktiválták volna.. Így végső soron nem tudott elindulni az az immunológiai reakció, amelynek áldozatai a β sejtek lettek volna. Megfigyeléseik szerint a betegség korai stádiumában lévő egereknél nagymértékben lelassult az egyébként gyors lefolyású autoimmun betegség, illetve helyreállt a normális vércukorszint.

Az Immunity című szaklap április 8-i számában közölt tanulmány szerzői hangot adtak reményeinek, miszerint hamarosan sor kerülhet eredményeik klinikai alkalmazására is, habár a nanovakcina hatékonyságát ez idáig még csak egerekben tesztelték. Valamint javasolják az általuk kidolgozott eljárást más autoimmun betegségek, mint a szklerózis multiplex, vagy a reumatoid artritisz terápiájában is kipróbálni.

Tuboly Eszter

ScientificAmerican, 2010. 04.08.
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: Acsabi442010-04-14 21:11:59 
Jó cikk!
Nagyon jól megoldottátok azokat a problémákat, amik a források, illetve további hivatkozások kapcsán merültek fel!
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés