2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Teleportálódó DNS!? - 2011-01-14 13:42:13 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 3 hozzászólás 
Teleportálódó DNS!?

Egyre jobban kezdjük megismerni a világegyetem működését. A felfedezések azonban mindig újabb és újabb kérdéseket vetnek fel. Az időutazás és a teleportáció létezése már több fizikus által bizonyított, persze csak papíron. Hamarosan eljöhet az idő, amikor kézzelfogható eredményekkel fogunk találkozni. Az élettudományok területén kutatókat is foglalkoztatják ezek a kérdések. Lássunk hát egyet: Vajon teleportálódhat a DNS?

Egy Nobel díjas kutató a szkeptikusok kereszttüzébe került meglepő kutatásai kapcsán. Olyan kísérletes eredményekről számolt be, melyek ha megerősítésre kerülnek, alapjaiban megrengethetik a tudomány számos területét. Jeff Reimers, a University of Sydney elméleti kémikusa szerint ez lehet az elmúlt 90 év legfontosabb eredménye (1921 – Albert Einstein kapja a fizikai Nobel díjat az elméleti fizika területén alkotott maradandó munkásságéért), mely a modern kémia kereteinek újra értelmezését teheti szükségessé.

Luc Montagnier megosztott orvosi Nobel-díjat kapott 2008-ban
(1) az AIDS-t okozó HIV vírus felfedezéséért (2). Állítása szerint bizonyítéka van arra, hogy a DNS képes elektromágneses lenyomatok küldésére saját magáról távoli sejteknek és folyadékoknak. Ha mindez még nem lenne eléggé kísérteties, azt is állítja, hogy a DNS replikációban szerepet játszó enzimek képesek ezeket a szellem lenyomatokat mintaként felismerni, és pontosan lemásolva létrehozni a valódi molekulát. Ez a folyamat, ha valóban létezik, a DNS quantum teleportációja (3).


A folyamat már korábban leírásra került
(4), és számos bírálatot kapott. Legtöbben a kevés adat miatt tartották szenzációhajhász sületlenségnek az egészet. Reimers szerint az új eredmények mindenre kiterjedőnek és megbízhatónak tűnnek. Lássuk miben különbözik Montagnier eredménye a korábbiaktól.

A kísérletek részletei nem állnak rendelkezésre teljes egészükben, de a rendszer alapjai ismertek. Két szomszédos, de fizikailag elválasztott kémcsövet helyeztek egy réz tekercsbe, és 7 hertz-es alacsony frekvenciájú elektromágneses mezőt kapcsoltak rá. A berendezést szeparálták a Föld természetes elektromágneses mezejétől, hogy elkerüljék az interferenciát a kísérlet során. Az egyik cső 100 bázis körüli hosszúságú DNS fragmenteket tartalmazott, míg a másik tiszta vizet.
16-18 óra elteltével mind a két mintát egymástól függetlenül polimeráz lánc-reakció (PCR) alá vetették. A rutinszerűen alkalmazott DNS amplifikációs eljárás után mind a két kémcsőben találtak DNS fragmenteket, abban is, amely csak vizet tartalmazott. A szekvenciák 98%-ban megegyeztek.

DNS jelentétét csak akkor mutatták ki, ha az eredeti DNS oldat koncentrációját több hígítási körön át csökkentették és csak ez után helyezték a mágneses mezőbe. A hígítás mértéke minden körben 10-szeres volt. A „szellem” DNS csak az eredeti oldat 7 és 12 szeres hígítási tartománya között volt megfigyelhető. A homeopátiában használt ultra-híg oldatokban szintén nem figyelték meg a jelenlétét.

Montagnier csoportjának fizikusa szerint a DNS alacsony frekvenciájú elektromágneses hullámokat bocsát ki, mely belevési a molekula szerkezetét a vízbe. Ez a szerkezet megőrződik és sokszorozódik quantum koherenciai hatásokon keresztül. Mivel lemásolja az eredeti DNS alakját, így a PCR enzimei képesek felismerni, és mintaként használni olyan DNS molekula előállítására, mely a teleportált üzenetben érkezett
(5).

Az igazán érthetetlen dolog az, hogy miként képes az információ egy pikoszekundumnál tovább raktározódni a vízben. Egy nyugdíjas londoni kémikus, Felix Franks szerint a szerkezetnek azonnal össze kellene omlania. Franks korábban évekig a víz tulajdonságait tanulmányozta. Ő volt a fő bírálója annak a sokat vitatott tanulmánynak, mely 1988-ban a víz lehetséges memóriájáról szólt
(6), és a későbbi sikertelen reprodukciók miatt végül el is bukott. „A víznek nincs ’memóriája’”, mondja. „Nem képezhetsz egy lenyomatot benne és hívhatod vissza később.”

A Montagnier féle kutatásokkal szembeni szkepticizmus ellenére a tudományos világban konszenzus van arról, hogy az eredmények további vizsgálatokat tesznek szükségessé. Montagnier és kollégái bíznak benne, hogy az eredmények megbízhatóak. Fontos annak a bizonyítása, hogy a DNS fragmentek megjelenése nem kontamináció következménye. Ezért nagyon fontos, hogy más csoportok megismételt kísérleteik során hasonló eredményre jussanak.

Egy tavaly megjelent tanulmányban
(7) Montagnier leírta, hogy a DNS fragmentek és teljes baktériumok egyaránt rendelkeznek gyenge elektromágneses mezővel, melynek segítségével képesek „regenerálni” magukat korábban nem fertőzött sejtekben. Montagnier egy Mycoplasma pirum tartalmú baktérium oldatot szűrt át olyan szűrőn, melyen maguk a baktériumok nem jutottak át. A szűrt víz azonos frekvenciájú elektromágneses jelet bocsátott ki, mint maguk a baktériumok. Szerinte ez bizonyíték arra, hogy számos baktérium és vírus bocsát ki elektromágneses hullámokat, mint ahogy egyes beteg emberi sejtek is.

Az eredmények még nincsenek tudományosan többszörösen bizonyítva, így könnyen lehet, hogy az 1988-as víz memóriájával foglalkozó cikk sorsára jut. Ha azonban igaznak bizonyulnak a felvetések, az számos konzekvenciával járhat. A betegségek terjedésének és diagnosztikájának új lehetőségeit veti fel. A 7 hertzes frekvencia megfelel az agy alapműködésekor mérhető frekvenciának. Ez is érdekes komponense lehet a további vizsgálatoknak.

NewScientist, 2011. január 12.

Veres Dániel
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: gyulap2011-01-21 13:12:03 
Nekem is sikerült már egy párszor megállapítanom a víz genotípusát... :D
 
Küldő: fgyuri2011-01-19 14:17:46 
Egyértelműen kontamináció. Ui.:
1.) Egyrészt, biztosan keresztkontamináció ha egy laborlégtérben hígítgatják a templátot és végzik a teszt kémcsőből vett minta PCR-jét.
2.) Másrészt, ha ugyanazon gyártótól rendelték a primert és a templátot, nagy az esély, hogy a primer templáttal kontaminált már gyárilag. Ekkor tökmindegy hol és hogyan hígítgatnak.
3.) A qPCR dinamikus tartománya 8 nagyságrend... ők a 7-12. között mérik az eredeti templátot is... Ez egy teljesen bizonytalan dolog. A 7. hígításnál már csak 1-10 molekula/uL a templát koncentráció. A 12-iknél már szinte nincs is templátjuk a PCR mixben. Ha mégiscsak van specifikus amplifikáció, akkor az megintcsak kontaminációra utal (ld. 2. pont).
 
Küldő: hordelymus2011-01-15 12:32:16 
vegre megtalaltam a magyarazatot arra, miert kaptam pcr termeket a vizen :) Azt hiszem, kicsit ki kene egesziteni a jegyzökönyvem...
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés