2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Tanulás hatékonyabban - gyógyszerrel - 2010-03-08 08:20:35 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Tanulás hatékonyabban - gyógyszerrel

Tanulási problémákkal sokan küzdenek világszerte. Vagy azért, mert a vizsgák okozta stressz miatt nehezen megy a koncentrálás, vagy mert eleve nehezebben vésik az agyukba az olvasott, vagy a hallott információkat. Úgy tűnik, a probléma megoldásához a figyelemzavaros hiperaktivitás gyógyszerén keresztül vezet az út - mellékhatások nélkül.

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) rendszerint neurológiai természetű jelenség. Az érintett gyermekekre jellemző, hogy képtelenek egy dologra tartósan összpontosítani, memóriazavarokkal küzdenek, és többnyire igen hiperaktívak. Az ADHD-ben szenvedő pácienseknél az agy szerkezetében is mutatkoznak eltérések az egészséges társaikhoz képest, például a prefrontális lebenyben, amely a magasabb rendű kognitív végrehajtó folyamatokért felelős (tervezés, stratégia-váltás, rugalmas alkalmazkodás), illetve eltérő méretűek a bazális ganglionjaik is. A bazális ganglionok az előbb említett prefrontális lebeny fontos idegi bemenetei. Az ADHD szakmai besorolása igen megosztott, egyesek betegségnek, mások fogyatékosságnak, megint mások egyszerűen hiperaktivitásnak tartják.

A hiperaktivitás – zavar kezelése többnyire megoldott, hiszen sokféle gyógyszer áll az orvosok rendelkezésére. Ezek közül az egyik – a methylphenidate hatóanyagot tartalmazó Ritalin – az agyi idegsejteken jelen lévő dopaminreceptorok stimulálásán keresztül fejti ki hatását. Ezek a receptorok fontos szerepet töltenek be az idegsejtek működésében, a sejtek ugyanis rajtuk keresztül érzékelik a többi idegsejt által kibocsátott dopamint, ami az agyban egy rendkívül fontos ingerületátvivő anyag (neurotranszmitter)

A Kaliforniai Egyetem kutatói állatokon tesztelték a hatóanyag dopaminreceptorokra gyakorolt hatását. Elsőként mutatták ki, hogy az agyban a gyógyszer hatására megemelkedett dopamin szint jótékony hatást gyakorol a tanulási képességekre. Ezt később az idegsejtek elektromos vezetésének mérésével is alátámasztottak. Bebizonyították továbbá, hogy a Ritalin különösen a D1 és D2 nevű receptorokon keresztül erősíti a tanulás során oly fontos koncentráló képességet azáltal, hogy növeli a receptorokat hordozó sejtek kommunikációját a többi idegsejttel, különösen az agy amygdala nevű részében. Az amygdala az agy olyan magcsoportja, amely bizonyítottan fontos szerepet tölt be a tanulási folyamatokban, és a memória kialakulásában.

Megfigyeléseik helyességét fordított módon is igazolták: ha a két receptort (D1 és D2) gyógyszerekkel gátolták úgy, hogy a Ritalin nem tudta fokozni azok működési hatékonyságát, a tanulási képességeket illetően nem történtek változások.

Kísérleteiket laboratóriumi patkányokkal végezték. A „tanításuk” úgy történt, hogy az állatok ketrecében fény és hangjelzést követően a cukros vizet tartalmazó itatót is megnyitották, amiből szívesebben fogyasztottak. A tanulásuk lényege az volt, hogy felismerjék: a jelzéseket követően lehet inni az édes vízből is.

Kay M. Tye, a publikáció első szerzője szerint az eredményeik nyomán lehetőségük lesz olyan hatóanyagok kifejlesztésére is, amelyek célzottabban növelik a tanulási hatékonyságot, kevesebb mellékhatással. Más megvilágításban viszont a Ritalin egy eddig kevésbé ismert hatásmechanizmusára is fényt derítettek, illetve több részletét is megismerték az agyi kommunikációs folyamatoknak. A kutatók eredményeiket a Nature Neuroscience legújabb számában publikálták.

ScienceDaily 08.03.2010

Szlávik Attila

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés