2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Szuperprocesszor, mely úgy gondolkozik, mint az agyunk - 2010-04-26 08:18:50 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Szuperprocesszor, mely úgy gondolkozik, mint az agyunk

A 21. században a tudományok többsége igen erős számítástechnikai hátteret követel. Egyes tudományterületek képviselői szerint bizonyos problémák azért maradtak még megoldatlanok, mert az informatikai támogatás erős korlátokkal küszködik. Japán és amerikai fizikusok most úgy látszik, segítő kezet nyújthatnak: megalkották az első olyan processzort, amely molekuláris alapon működik, és képes arra, amire az agy: gondolkodik.


Az agyunk egyik legnagyszerűbb tulajdonsága a
plaszticitása. Ez azt jelenti, hogy a neuronok közötti kapcsolatok nem statikusak, hanem a problémamegoldás, tanulás közben folyton és dinamikusan változnak. Vagyis egy adott helyzetre nem egy „előre betáplált” algoritmus alapján hozunk döntést, az esetek többségében mindig újabb és újabb algoritmusok készülnek, az aktuális szükségleteknek megfelelően. Mindeközben újabb és újabb kapcsolatok jönnek létre az agy bizonyos sejtjei és területei között.

Japán és michigani kutatók egymással együttműködve – az agy működését modellezve – olyan molekuláris áramkört hoztak létre, amely képes komplex problémák megoldására is, vagyis képes gondolkozni. A szerkezet, közelebbről a molekuláris áramkör működése roppant elegáns, és kettő, a valós életből vett mintát követ: az egyik ilyen a hődiffúzió jelensége, a másik a daganatsejtek képessége a gyors változásra. E kettő tulajdonság miatt a processzor intelligenciával rendelkezik: bejövő probléma feldolgozásakor az áramkör molekulái egyedi módon rendeződnek el, és egyedi hálózatot hoznak létre, hasonlóan, ahogy az agyunk is teszi egy-egy döntés meghozatalakor.

A technológiának köszönhetően a processzor teljesítménye az eddigiekhez képest közel háromszázszorosára nőtt, azaz ilyen nagyságrenddel ugrott meg az egy időben történő információ feldolgozásának a képessége. A sajátos megoldás miatt a szerkezet működése plasztikussá vált, és képes olyan feladatok elvégzésére is, mint a környezeti katasztrófák előrejelzése, vagy bizonyos betegségek lehetséges következményeinek elemzése. Ezekre korábban egyetlen gép sem adott megfelelően pontos választ.

A kutatók működés közben is vizsgálták a processzor molekuláinak elrendeződését, és meglepő módon azt tapasztalták, hogy a különböző feladatok – hallás, gondolkozás, emlékezés – közben a molekulák elrendeződése ugyanazt a mintázatot követte, mint amilyet a hasonló feladatok végzése közben az agyunk tomográfos képe mutat (lásd: kép)

A kutatók eredményeikről a Nature Physics hasábjain
számoltak be.

ScienceDaily, 2010.04.26

Szlávik Attila

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés