2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Szociális immunizáció a hangyáknál - 2012-04-11 11:51:22 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Szociális immunizáció a hangyáknál

Időről időre felüti fejét valahol egy betegség, és, főleg a zsúfolt nagyvárosokban, gyorsan elterjed. Ugyanígy kitörhet egy járvány egy rovarkolóniában is, mely milliónyi egyedet foglal magába. Egy új vizsgálat szerint a hangyák ezt úgy akadályozzák meg, hogy nem hagyják magukra beteg társaikat, hanem gondoskodnak róluk.

Ha egy gazdaszervezet először találkozik egy patogénnel, akkor a gazda általában megbetegszik. Viszont a második találkozás már ritkábban okoz betegséget, köszönhetően az immunológiai memóriának. Az immunológiai memória azonban nemcsak az egyedek szintjén működhet, hanem a rovartársadalmakban kolónia szintjén is. Az egyedek ebben a tekintetben úgy viselkednek, mint egy szervezet sejtjei.

Sylvia Cremer professzor és az ausztriai Institute of Science and Technology munkatársai a szociális immunizáció mechanizmusát szerették volna feltárni Lasius neglectus hangyakolóniák a Metarhizium anisopliae gomba kórokozó elleni küzdelmében. Ehhez többféle módszert, molekuláris biológiai technikák mellett matematikai modellezést is alkalmaztak. Halálos adag fluoreszcensen jelölt spórákkal fertőztek néhány hangyát, és lehetővé tették, hogy kölcsönhatásba lépjenek egészséges kolóniatagokkal. Nyomon követték a jelölt spórák útját, eközben pedig egy immunológiai eljárással mérték a hangyák szervezetében fellépő gomba elleni aktivitást.

Kimutatták, hogy a jelölt spórák elterjedtek a kolóniában, de a spóra átadás nagyon alacsony szintű volt. A fertőzött hangyák társainál mért gomba elleni aktivitás alapján spórák csak szubletális fertőzéseket okoztak a korábban egészséges kolóniatagoknál. A kutatók azt is meghatározták, hogy ezek a fertőzések specifikus, gombás fertőzések elleni immungének (profenoloxidáz és defenzin) expresszióját indukálják.

A kutatók megfigyelték, hogy a fertőző hangyákkal szemben milyen viselkedési formákat mutattak társaik. Érdekes módon azt tapasztalták, hogy az egészséges hangyák nem kerülték el beteg társaikat, hanem gondoskodtak róluk, ami abban nyilvánult meg, hogy megtisztították, illetve felöklendezett táplálékcseppel etették őket. Ez a szociális ápolási viselkedés úgy tűnik, amellett, hogy megnöveli a fertőzött egyedek túlélési esélyeit, lehetővé teszi a segítő hangyák immunizálódását, és azok így kisebb eséllyel lesznek betegek.

Az alkalmazott epidemiológiai modell azt sugallta, hogy az ilyen szociális immunizáció adaptív, és lehetővé teszi, hogy a kolóniák gyorsabban felépüljenek a fertőzésből, így az kisebb mortalitással jár, mint ha ez passzív immunizációval történne.

Tehát a fertőző spórák alacsony szintű elterjedése a kolóniában váltja ki a szociális immunizációt a gombafertőzések ellen. Hasonlóan működik ez, mint emberek esetében a varioláció, amit a himlő ellen alkalmaztak még a halott illetve legyengített törzsekkel való oltás bevezetése előtt. Ennek során az immunitást kis mennyiségű, de élő kórokozókkal történő fertőzésekkel indukálták. Bár a szociális immunizáció molekuláris mechanizmusai a rovaroknál és az emlősöknél valószínűleg egymástól függetlenül evolválódtak, a rovarok szociális immunitásának rendszer szinten történő tanulmányozása emberi társadalmak vizsgálata szempontjából is érdekes lehet.

A kutatást bemutató cikk a PLoS Biology folyóiratban jelent meg.

PhysOrg, 2012. április 3.

Duleba Mónika


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés