2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Szkeptikusan fogadták a nagylábú genomját leíró cikket - 2013-02-20 11:49:06 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Szkeptikusan fogadták a nagylábú genomját leíró cikket

A múlt héten amerikai kutatók publikáltak egy tanulmányt, melyben számos, Észak-Amerikában gyűjtött állítólagos nagylábú (sasquatch) eredetű mintát vizsgáltak meg. A kutatók új generációs szekvenálótechnikákkal elemezték a szövet-, vér- és szőrmintákat, cikkükben pedig magabiztosan kijelentik, hogy a nagylábú létezik, sőt, a legendás lény valójában egy ismeretlen főemlősfaj és az ember hibridje. Nem meglepő, hogy a cikket szkeptikusan fogadták, főleg, hogy a leginkább bűnügyi nyomelemzőkből összeállt kutatócsoport nem egy hagyományos tudományos folyóiratban közölte írását, hanem megvásárolt majd átnevezett egy lapot, hogy a publikáció könnyen megjelenhessen. A DeNovo-nak elkeresztelt újság egyetlen cikket tartalmaz, mely csak 30 dolláros előfizetői díj fejében olvasható el. Arról, hogy a közleményt független bírálók elemezték volna, semmi információ nem áll rendelkezésre.

A kutatók a számos minta analízise során hosszabb-rövidebb DNS-szekvenciákat tudtak analizálni, az eredmények azonban meglehetősen inkonkluzívak. A mitokondriális DNS analízise például remekül alkalmas egy-egy hibrid élőlény anyai felmenőinek azonosítására. Az állítólagos sasquatch-mintákból a cikk írói számos európai és közel-keleti, valamint néhány amerikai őslakos és afrikai humán haplotípust találtak. Következtetésük azonban nem az volt, hogy a minták emberi DNS-sel szennyeződtek (pl. a begyűjtés során), hanem felvetették, hogy a jégkorszakok során néhány európai, ázsiai és afrikai ember eljuthatott Grönlandon keresztül az Újvilágba, ahol hibridizálódtak a nagylábúval. Majd a jelek szerint nyomtalanul eltűntek.

A magi (nukleáris) DNS elvileg a hibrid élőlények esetén változó arányban tartalmazza a szülőfajok szekvenciáit. A csoport ilyen DNS-szakaszokat is analizált, melyeket meglehetősen kreatívan értelmeztek, valamint a szokásokkal szakítva nem tettek elérhetővé mások számára, még a fizetős cikkben sem. Mindössze annyit közöltek, hogy változó hosszúságú kevert szekvenciákat azonosítottak, melyeket részben az emberi szekvenciákkal egyezőnek találtak, részben egy ismeretlen főemlős szekvenciáiként azonosítottak.

A kutatás vezetője, Melba Ketchum kijelentette, a talált szekvenciákat azért nem helyezték el a GenBank oldalán, ahol mindenki számára hozzáférhetőek lennének, mert a honlap csak ismert fajok szekvenciáit fogadja be, új fajokét nem. Ez természetesen nincs így, hiszen a teljesen új fajok leírásakor az azonosított szekvenciákat éppen ebbe az adatbázisban (is) szokták elhelyezni.

A kutatás színvonaláról sokat elmond a DeNovo folyóirat honlapja, mely egy színes slideshow-n kívül tulajdonképpen csak az ominózus cikk megvásárlásához szükséges linket tartalmazza. Mindenestre a nagylábú iránt elkötelezett kutatók már új alfajként is leírták a sasquatch-ot (Homo sapiens cognatus), jelenleg pedig annak alkotmányos és emberi jogait próbálják elfogadtatni.

Forrás: Arstechnica.com, PhysOrg, Kép: Az elhíresült 352-es képkocka a Patterson-Gimlin filmfelvételből

2013. február 20.

Walter P. Pfliegler
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés