2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Szexuális étvágy és termékenység - 2010-07-08 23:36:20 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Szexuális étvágy és termékenység

A University of Texas kutatóinak legújabb tanulmánya szerint ahogy egyre több nő vár 30-40 éves koráig az első gyermek vállalásával, egyre gyakoribbá válik, hogy ebben a korban megnő a szexuális aktivitásuk, a gyermekvállalási időszak végének mintegy megkoronázásaként. Ez a megnövekedett aktivitás az egyéjszakás kalandoktól a kalandvágyó hálószobai viselkedésig terjedhet.

A Personality and Individual Differences folyóirat júliusi számában közölt tanulmány eredményei alapján a 27-45 éves nők szexuális étvágya válaszul a csökkenő termékenységre, erősen megnövekszik.

A tanulmány során a kutatók 827 hölgyet osztottak 3 különböző csoportba: magas termékenységűek (18-26 éves korúak), alacsony termékenységűek (27-45 év) és menopauza utániak (46 éves kortól). A kísérleti alanyok online kérdőívet töltöttek ki szexuális beállítottságukról és viselkedésükről.

A többi csoporttal összehasonlítva az alacsony termékenységű nők gyakrabban tapasztaltak szexuális fantáziákat, illetve szexuális tevékenységgel kapcsolatos gondolatokat. Továbbá a szexuális fantáziákat intenzívebben élték meg, szexuális életük aktívabb volt, és nagyobb hajlandóságot éreztek az alkalmi szexre.

A kutatók előzetes jóslatával ellentétben az alacsony és magas termékenységű csoportba tartozó, kapcsolatban élő nőket összehasonlítva kiderült, hogy a kevésbé termékeny csoport nem fantáziál kevesebbet arról a személyről, akivel együtt él. Az eredmények alapján ezen csoport szexuális fantáziáiban ugyanolyan arányban szerepel a választott, mint más partnerek.

A Pew Research Center's Social & Demographic Trends 2010-es beszámolója alapján minden faji és etnikai csoportban az első gyermeküket váró anyák életkora magasabb, mint 20 évvel ezelőtt. 2008-ban a szülő nők 14 %-a 35 éves, vagy idősebb volt, míg a tizenévesek aránya csupán 10 %-nak adódott.

Judith Easton, a tanulmány első szerzője szerint „35 éves kor felett már jóval nehezebb teherbe esni, azonban a nők erős motivációt éreznek, hogy próbálkozzanak egészen a menopauzáig.” A szerzők szerint evolúciós nézőpontból ez a szaporodási viselkedés egy berögződött pszichológiai mechanizmus, amely fejlődésünk évezredei során alakult ki.

ScienceDaily (July 7, 2010)

Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 19, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés