2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Szerelem első zümmögésre - 2010-01-07 10:02:59 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 3 hozzászólás 
Szerelem első zümmögésre

Hogy ismered fel a nagy Őt, ha mindenki ugyanúgy néz ki? Ezzel a problémával szembesülnek az Anopheles gambiae fajkomplexbe tartozó szúnyogok. A csoportba hat, szinte azonos megjelenésű faj tartozik. Egy új tanulmány szerint a megoldás egy olyan partner keresése, aki képes tökéletes harmóniában együtt énekelni veled.


Duett - egy hím és egy nőstény Anopheles Gambiae -Pennatier et al., Current Biology 20 (2010)


Az Anopheles gambiae a malária vektora, amely megbetegedés több mint egymillió áldozatot követel évente. Bár az Anopheles gambiae fajkomplex csupán fél tucat fajból áll, a kutatók kizárólag molekuláris tesztekkel képesek különbséget tenni köztük. Dél-Afrikában, Burkina Fasoban, a hat A. gambiae fajból kettő („M”-mel és „S”-sel jelölik őket) a párzási időszakban kevert rajokat alkot. Ritkán fordul elő azonban, hogy az egyik faj egyede párosodna a másik fajjal. Gabriella Gibson, a Sussexi Egyetem és a Greenwichi Egyetem Természeti Erőforrás Intézetének orvosi entomológusa azon töprengett, hogy tudják egymást megkülönböztetni a szúnyogok. 

Gibson munkatársaival begyűjtötte a Burkina Fasoban élő két alak lárváit, majd laborban felnevelte őket. Miután felnőttek, az állatok hátára méhviasszal rövid drótot erősítettek, majd egy másik, ellenkező nemű, szintén megkötözött szúnyogtól néhány centiméterre helyezték el őket (ld. ábra). A pár egyhelyben rezegtette a szárnyait, miközben egy mikrofon rögzítette a „zenéjüket”. A szúnyogok a szárnycsapások változtatásával képesek a kiadott hang frekvenciáját befolyásolni. „Nagyon aranyos volt” – mondja Gibson. „Miközben egymás mellett zümmögtek, nyújtogatták a lábukat a másik felé, hogy hozzáérhessenek.”   

A szúnyogok hangja harmonizált – de csak akkor, ha azonos formához tartoztak. Két „M” vagy „S” szúnyog egyeztette a zümmögés frekvenciáját úgy, hogy a hímek minden harmadik szárnycsapására jutott kettő nőstény szárnycsapás. Mint a megfeszített hegedűhúr, a szárnyak magasabb frekvenciájú felhangokat is produkáltak, amelyek megegyeztek, ha a hím és a nőstény hangja harmonizált egymással. „Ha azonos formába tartoztak, néhány másodpercre a harmónia kialakult”- meséli Gibson. „Ha ellenkező típusúak voltak, az összhangzat nem jött létre.”

A szúnyogok nem érzékelik a magas felhangokat, ebben a tartományban már nem hallanak. Gibson és kollégái azt mondják, az antenna tövének közelében elhelyezkedő fánk alakú, ún. Johnston-szerv érzékeli, ha a tapogató berezonál. Amikor két eltérő formájú A. gambiae próbál harmonizálni, az Gibson szerint olyan, „mintha két ember különböző nyelven próbálna meg telefonon beszélni egymással.”
 
Nora Beransky, az indianai Notre Dame Egyetem szúnyog evolúciót kutató biológusa szerint ez a kutatás az első, amely rávilágít, hogy az A. gambiae fajkomplex „M” és „S” formái hogy voltak képesek genetikailag különbözőek maradni, és hogy lesz képes a két forma majdan két külön fajjá alakulni. Michel Slotman, a Texas A&M Egyetem orvosi entomológusa azonban figyelmeztet, hogy az eredmények talán nem vonatkoztathatók Afrika más régióira. Maliban például az „M” és „S” szúnyogok nem szoktak együtt rajzani, így valószínűleg párosodnának, ha összetalálkoznának. Tehát lehetséges, hogy ezen a vidéken valamilyen más mechanizmus is áll a két forma elkülönülésének hátterében.

Helen Fields, ScienceNOW Daily News, 2010. január 4.

Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: YOJIKA2010-01-08 21:32:08 
A taxonómus válaszol :D
Következő cikkben majd elhangzik a "puhatestű" szó!
Remélem, felkeltettem az érdeklődésedet!
 
Küldő: Clausilia2010-01-08 00:30:49 
A gerincteleneknél nem olyan ritka dolog az, hogy több faj, ami egy helyen él, nagyon nehezen megkülönböztethető (pl. cuki nyálkás meztelencsigák, aranyosan zümmögő maláriaszúnyogok). Ez legalább egy lábjegyzet lehetne a "character displacement" alatt. Az okos kutatók azt hiszik, ha nehéz két fajt megkülönböztetni, akkor az állatok is bajban lehetnek...
A másik dolog, hogy a legtöbb "criptospecies" csak addig cripto, amíg meg nem mutatják a példányokat egy vérbeli taxonómusnak.
 
Küldő: palipunk2010-01-07 08:31:44 
„Nagyon aranyos volt. Miközben egymás mellett zümmögtek, nyújtogatták a lábukat a másik felé, hogy hozzáérhessenek.”

Tipikus nő...
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés