2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Szemvizsgálattal diagnosztizálható az Alzheimer-kór - 2010-01-15 19:52:44 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Szemvizsgálattal diagnosztizálható az Alzheimer-kór
A brit University College London kutatói szerint egy egyszerű és olcsó szemvizsgálat elősegítheti a főbb neurológiai betegségek – úgy, mint az Alzheimer-kór – diagnosztizálását olyan korai állapotban, amire jelenleg még nem képesek az orvosok.A Francesca Cordeiro professzor által vezetett kutatás egy olyan új technikát mutat be, ami lehetővé teszi a retinasejtek, és ennek következtében az agysejtek apoptózisának közvetlen vizsgálatát. Az állatmodelleken bemutatott módszer, finomíthatja a neurodegeneratív rendellenességek diagnózisát és segíthet nyomon követni a betegség alakulását. Ezeken kívül hasznos lehet még új kezelések fejlesztésében és értékelésében is.

A technika fluorescens markereket használ, amik hozzákötődnek a megfelelő sejtekhez és jelzik a sejthalál előrehaladottságát. A marker alkalmazása után a retinát szemtükörrel vizsgálják meg és megállapítják, hogy az apoptózis melyik fázisában vannak a sejtek. Mindezidáig csak laboratóriumokban, sejttenyészeteken alkalmazták a technikát, in vivo először ebben a kutatásban használták egy Alzheimer-kóros rágcsáló retinasejtjei pusztulásának vizsgálatához.

A neurodegeneratív rendellenességek kulcsfontosságú eseménye az idegsejtek pusztulása, de eddig nem állt rendelkezésre olyan technika, amely lehetővé tette volna a sejtek pusztulásának direkt tanulmányozását. Ezzel az új technikával az orvosok képesek lesznek közvetlen módon megfigyelni a páciensek retinasejtjeinek pusztulását, aminek számos előnye van a hatásos diagnosztizálásban. Ez különösen fontos, mivel egy korai diagnózissal, a betegség visszafordítható lehet a megfelelő kezelés alkalmazásával.

Jelenleg a neurodegeneratív betegségek új kezeléseinek fejlesztésében a legnagyobb akadályt azoknak a technikáknak a hiánya jelenti, amikkel direkt mód meg lehet állapítani, az agy reakcióját az új kezelésre. Ez az új technika segíthet legyőzni ezt az akadályt.

A retina ugyan egy vékony hártya, maga is az agykéreg része. Mivel a szemtükrözés egy rutin vizsgálat, ilyen új technikákkal a jövőben elég lesz egy látogatás a főutcai látszerésznél ahhoz, hogy a látásunkon túl az agyunk állapotát is megvizsgálják.

ScienceDaily- a Science Magazin online kiadása

Kisvári Gábor

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés