2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Személyiségünktől függhet, hogy hányszor válunk szülővé - 2010-06-15 16:02:17 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 5 hozzászólás 
Személyiségünktől függhet, hogy hányszor válunk szülővé

A személyiségpszichológusok manapság elfogadott, divatos elmélete szerint mindannyiunk személyisége az úgynevezett „Big Five” modell segítségével, vagyis 5 alapvető dimenzió mentén írható le. Eszerint mindent, ami velünk történik, befolyásolja, hogy mennyire vagyunk nyitottak, lelkiismeretesek, barátságosak, érzelmileg stabilak, vagy éppen extrovertált személyiségek. Egy új kutatás szerint ezek a személyiségjegyek a gyermekáldásra is alapvető hatással vannak.

Korábban már napvilágot láttak olyan kutatások, amelyek a személyiség és az egészséges gyermekek világra hozatala közötti kapcsolatot tárták föl, ám ezek a szakemberek szerint nem tükrözik pontosan a valóságot, mert a nyugat nyüzsgő nagyvárosi embereinek bevonásával készültek. A nemrég publikált tanulmány viszont Szenegál érintetlen területein, apró falvakban élő férfiak és nők vizsgálatán alapult, ahol egyrészt mindennemű személyiség-torzító körülmény kizárható volt, másrészt magas a születési-ráta.

A kutatás során részletesen vizsgáltak minden olyan személyiségjegyet, amely a fent említett 5 alaptípus valamelyikéhez tartozik, nők és férfiak esetében egyaránt. Megállapítást nyert, hogy azoknak az asszonyoknak, akik nyugodt természetűek, kevésbé hajlamosak a haragra, a nyugtalanságra, vagy kevésbé hangulatemberek, 12 %-kal gyakrabban született gyermekük, mint az ellentétes tulajdonságokkal rendelkező társaiknak. Érdekes, hogy más publikációk a neurotikus viselkedés és a születések száma között nem tártak föl kapcsolatot. Ezen felül bizonyított, hogy az előbb említett hölgyek egészségesebb gyermekeket neveltek, s ezek a statisztikák még inkább érvényesültek a magasabb társadalmi szinten élőknél. Férfiak körében is ugyanilyen eredményeket tapasztaltak a brit kutatók, ők 14%-kal gyakrabban váltak édesapává, amennyiben extrovertáltabb személyiségek, nyitottabbak, szociálisabbak voltak.

A Sheffieldi Egyetem szakemberei szerint nagyon fontos kutatási eredményekkel járultak hozzá a napjainkban egyre fontosabbá váló születésszabályozás tudományterületéhez, s habár az eredményeiknek akadnak kritikusaik, azok magukért beszélnek. Következtetésképpen levonhatjuk, hogy nemcsak saját magunknak és a minket körülvevő embereknek szépítjük meg a napjait azzal, ha „jó” természetűek vagyunk, hanem születendő gyermekeinkét is.

Scienceagogo, 2010. június 10.

Tuboly Eszter
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: CsTM2010-06-20 12:01:55 
"mindennemű személyiség-torzító körülmény kizárható volt" - vagy legalábbis mi megtettük...
 
Küldő: kisfiú2010-06-19 09:08:48 
Nos, egy kutatónak , hát .. hogy is mondjam, kutatnia kell. Ha nincs kutatási téma akkor találni kell egyet , különben nem lesz elég referencia stb.. Erre láttunk most egy példát. Vagy nem ? Jaaa , hogy ez a minőség rovására megy és nincs értelme ? Hát van ez így. Ennek a blognak az lenne az érdeke , hogy ezeket a baromságokat kiszűrje, és tényleg használható cikkeket irjon le . Tudomány bulvár. Éredemes elolvasni a fórumoknál az ötletek részt, vannak benne jók.
 
Küldő: Clausilia2010-06-18 20:04:33 
Ne a nyúl vigye a vadászpuskát, szerintem az ok-okozati összefüggés nem így írható fel. Elég egyértelműnek tűnik, hogy egy morcos, kibékíthetetlen asszonnyal kevesebbet szexel a szenegáli férjük, mint egy kiegyensúlyozott és boldog nővel.
Borsodban annyira kiegyensúlyozottabbak lennének az emberek? Nem hiszem. Egy ilyen kutatásban annyi a változó, hogy a 12 °-os eltérés nem tűnik meggyőzőnek.
Egyébként tegye fel a kezét, aki ismer személyiségpszichológust!
 
Küldő: lengyela2010-06-18 19:26:37 
:) Soha nem gondoltam volna, hogy összefüggés lehet a személyiségtípus és a vállalt gyerekek száma közt... :)

Szerintem ez egy olyan cikk, amit ezen a szinten (ilyen felületes tájékoztatással) nem érdemes leírni, mert trivialitás. A végén benne van, hogy "s habár az eredményeiknek akadnak kritikusaik" - szerintem most (is) pontosan a kritikák tették volna érdekessé a tanulmányt.
 
Küldő: pasagrety2010-06-16 13:41:11 
"12%-kal több" mihez képest? Tényleg kellene linkelni a referenciát is!
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés