2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Szélütő mitokondrium - 2010-05-06 00:24:04 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 2 hozzászólás 

Szélütő mitokondriumok

A szervezetünk számára szükséges energiát a mitokondriumok állítják elő. Ezek a sejtek erőművei, melyek evolúciós eredete az endoszimbionta elméletre vezethető  vissza. Ezek a sejtalkotók valaha önálló életet éltek, így rendelkeztek saját genetikai állománnyal is. A „sejt házassággal”  ennek nagy része integrálódott a sejtmagi DNS-be, de egy kis darabja megmaradt mitokondriális DNS-ként. A genomikai kutatások eddig nem vizsgálták mélyebben ezt a területet, pedig egyre több betegségre való fogékonyság ide köthető.

Eddig mitokondriális DNS-ben található eltéréseket csak néhány olyan ritka betegségben azonosítottak, mint a Leber-féle optikai neuropátia, a Leigh-szindróma, a Kearns-Sayre-szindróma, vagy a Pearson-szindróma. A felsorolt extrém ritka tünetegyütteseken kívűl azonban számos esetben találtak olyan mitokondriális mutációkat, melyek a leggyakoribb népbetegségekkel mutatnak összefüggést. Ide sorolható a cukorbetegség, a halláskárosodások egyes formái, szívizom betegségek, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, de a HIV-vel fertőzöttek AIDS-es megbetegedésének esélye is.


A mitokondriális DNS anyáról lányára öröklődik, mivel a hímivarsejt a megtermékenyítés során megválik sejtszervecskéitől amikor behatol a petesejtbe. E DNS típus polimorfizmusa alapján azonosították az ún. „mitokondriális Évát”, aki minden ember ősanyja lehet. De Éva óta eltelt jó  pár év, és a magas mutációs ráta miatt mára minden egyes ember mitokondriális genetikai állománya eltérő.

A mutációs mintázat alapján elkülöníthetők bizonyos allél kombinációk, melyeket haplotípusnak nevezünk. Patrick Chinerry és kollégái, az angliai Newcastle Egyetem kutatói, a The Lancet Neurology című szaklapban közölt tanulmányukban 950 szélütéses, 340 szívbeteg és 2939 egészséges oxfordi lakos haplotípusát vették fel. Azt találták, hogy az egészségesekben találtakhoz képest a szélütéses betegek között fele annyi a „K” haplotípusba tartozó. Az európai lakosság 9%-a tartozik ebbe a csoportba, mely úgy tűnik szorosan összefügg a csökkent stroke kockázattal.

Ez az eredmény magyarázhatja miért nem sikerült újabb géneket párosítani a stroke előforduláshoz a nukleáris DNS vizsgálatával. Az alacsonyabb előfordulás oka azonban még tisztázatlan. Lehetséges, hogy a „K” haplotípus kevesebb reaktív oxigén gyököt termel, tehát a mitokondrium hatásfoka nagyobb. A következő lépésben azonosítani kell a védelmező mechanizmust, ami segíthet a betegség elleni küzdelemben.


New Scientist, 2010-05-05

Veres Dániel

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: vAirDa2010-05-07 17:29:47 
Kösz a pontosítást. Igazad van...
A linkelt bejegyzést én is olvastam korábban:
"Ő az egyetlen, akinek fennmaradt nővonali leszármazottja (azaz minden generációban volt legalább egy női nemű leszármazottja)."
Erre gondoltam, amikor leírtam. Egyébként "mitokondiális Évát" írtam a szövegben is. Csak nem akartam ismételgetni. Azt hittem logikus.

Nem mellesleg sok mindent szoktunk leírni, "ami nem tartozik szorosan a témához", hátha vannak olyanok, akik még nem hallottak róla. Így viszont utána nézhetnek.
 
Küldő: Kupac2010-05-07 14:26:09 
Amellett, hogy a mitokondriális Éva nem tartozik szorosan a témához, jó lenne pontosan fogalmazni vele kapcsolatban, hiszen elvileg nem bulvárlapban vagyunk, hanem "tudományos" blogban. A mitokondriális Éva minden ember _egyik_ ősanyja. A mitokondriális jelző nagyon fontos a névben, nem szabad elhagyni. Bővebben itt:
http://criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2010/05/02/Meg_egyszer_a_mitokondrialis_Evarol/
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés