2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
”Szellemhal” vette birtokába a Karib-térséget - 2013-10-22 21:50:29 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
”Szellemhal” vette birtokába a Karib-térséget


A világ korallzátonyainak egy tüskés, mérgező és gyönyörű tagja, a vörös tűzhal, más néven oroszlánhal (Pterois volitans) láthatatlan a kisebb halak számára, amiket előszeretettel fogyaszt. Egy új kutatásban a James Cook University kutatói, Oona Lönnstedt és Mark McCornick szerint ez lehet az egyik oka annak, hogy a tűzhal rendkívül sikeres a Karib-tengeren, ahová utat tör magának az ökoszisztémába. „ A tűzhalak a Csendes-óceánban őshonosak, de már uralmukba vették a Karib-medencét, amióta 30 évvel ezelőtt véletlenül oda kerültek,”-állítja McCornick. „A hihetetlen sikerük, mint invazív ragadozók, régóta rejtély volt az ökológusok előtt világszerte.”

A kutatás a PLOS ONE legfrissebb számában jelent meg és megoldás egyik részének az álcázást gondolja, amiért ezek a falánk ragadozókat gyakorlatilag nem észlelik a kis zsákmányhalak. A vörös tűzhal ritka és gyönyörű látnivaló a búvárok ezreinek a Nagy-korallzátony körüli, számára őshonos vizekben, de Florida partjainál és a Karib-tengerben található zátonyoknál hatalmas gondot okoz.

Egy évtizede próbálják a kutatók megérteni, hogyan képesek ezek a káprázatos, ám halálos ragadozók ilyen nagy pusztítást véghez vinni abban az ökoszisztémában, amibe nem rég betörtek. Az eddigi kutatások majdnem mindegyike a ragadozó és zsákmánya közötti kölcsönhatásra fókuszált azokon a területeken, ahol a tűzhal betolakodó fajnak tekinthető. A világon elsőként, Oona Lönnstedt és Mark McCornick írta le, hogy a tűzhal észrevehetetlen a zsákmánya számára. „Teszteltük a zsákmányhalak három különböző ragadozóra adott reakcióját, amik közül az egyik ragadozó a tűzhal volt ”-teszi hozzá Lönnstedt. „Meglepő módon a zsákmányhal képtelen volt megtanulni, hogy a tűzhal megjelenése veszélyt jelent, mely reakció nagyon különbözött a másik két ragadozóéra adottétól.”

A tűzhal képes odasettenkedni a zsákmánya mellé és elkapja kivétel nélkül mindegyiket, míg a többi vadásznak sokkal alacsonyabb a zsákmányolási sikeressége. Továbbá a tűzhal ezen képessége használhatatlanná teszi a zsákmányhalaknál gyakori, nagyon alaposan vizsgált tanulási képességet, amivel megtanulják az új veszélyforrásokat elkerülni, továbbá a tűzhal ezen képesség birtokában elképesztően sikeres a Karib-térségben. Mivel az új ökoszisztémában nincs természetes ellensége és nincsenek nehézségei a préda elejtésével, a tűzhal szaporodása gyakorlatilag megállíthatatlan.

Forrás: Phys.org, Kép

2013. október 22.

Dr. Wlasitsch Mirkó


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés