2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Számos választ és számos új kérdést hozott egy különleges egysejtű genomjának vizsgálata - 2013-11-15 11:36:37 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Számos választ és számos új kérdést hozott egy különleges egysejtű genomjának vizsgálata

Amerikai és kanadai kutatók filogenomikai módszerekkel vizsgáltak meg egy újonnan felfedezett, Pygsuia biforma-nak elkeresztelt egysejtűt. A biforma fajnév arra utal, hogy úszó és alzathoz tapadó életmódot is tud folytatni. Az új élőlény a Breviata nevű protista rokona, melyet eddig még nem sikerült egyetlen nagyobb élőlénycsoportba sem besorolni.

Számos egysejtűről ma már ismert, hogy az eukarióták melyik nagy, átfogó csoportjába tartozik - így pl. a csillósok, a kovamoszatok, barnamoszatok és rokonaik egy nagy csoportba, a Chromalveolata-ba sorolhatók. Ezzel szemben a galléros ostorosok, még pár egysejtű, a gombák és az állatok együtt az Opisthokonta csoportot alkotják, melyeknek vélhetően testvércsoportját képezik az amőbák. Az amőbák és az Opisthokonta csoport pedig együttesen alkotja az eukarióták Unikonta nevű csoportját. Az egysejtűek a legújabb felfogás szerint tehát nem foglalhatók össze egyetlen taxonba ("Protista"), mert egymásnak sokszor egyáltalán nem rokonai.

A rendszer tehát bonyolult, ráadásul sok, alig ismert egysejtűt nem lehet se ide, se oda egyértelműen besorolni. Az újonnan leírt Pygusia genomjának megszekvenálása után a kutatók viszont tovább tudták finomítani az Unikonta rendszerét:  159 különböző fehérje szekvenciáját  elemezték rengeteg különböző élőlényben és a Pygusia-ban. Az eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a Breviata-szerű egysejtűek, az Aposomonas-szerű egysejtűek és az Opisthokonta (azaz a gombák, állatok és rokonaik) egy nagy kládot alkotnak, melynek a cikk írói az Obazoa nevet adták. Ugyanakkor nem minden fehérje törzsfája ad ilyen egyértelmű eredményt - talán a horizontális géntranszfer miatt.

A Breviata-szerű egysejtűekben ráadásul sikerült megtalálni olyan fehérjéket (az integrin-adheszóma vagy adhéziós komplex fehérjéit), melyek a többsejtűvé váláshoz alapvetően hozzájárulhattak az evolúció során. Ezek a fehérjék tehát jóval hamarabb megjelentek az evolúció során, mint azt korábban gondolták. Minden jel szerint sok száz millió évvel ezelőtt a gombákból ezek jórészt elvesztek, míg az állatok őseiben a sejt-sejt kapcsolatok kifejlődését segíthették. Az, hogy az egysejtű Breviáták mire használják ezeket a fehérjéket, rejtély.

A Pygsuia biforma egy további érdekes kérdést is felvetett: az élőlénynek vannak mitokondriumai, annak ellenére, hogy rendkívül oxigénszegény környezetben él.

A fajt leíró és elemző tanulmány ingyenesen elérhető a Proceedings B honlapján.

Forrás, kép:
Proceedings B


2013. november 15.

Walter P. Pfliegler
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés