2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Stabil személyiségjegyeik vannak-e a kutyáknak? - 2013-02-22 11:41:29 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Stabil személyiségjegyeik vannak-e a kutyáknak?

Gyakran beszélünk arról, hogy az embereket bizonyos személyiségtípusokba sorolják, mint például extrovertált/introvertált, amit személyiségjegyekkel írnak le. Vajon igaz, hogy a kutyáknak is vannak ilyen személyiségvonásaik, és ha igen, akkor állandóak vagy változnak idővel? Jamie Fratkin és munkatársai (University of Texas, Austin) az új tanulmányukban kutyák személyiségvonásait vizsgálták.

A válasz a fenti kérdésre, sok embernek nagyon hasznos lenne, ugyanis a  vakvezető kutyák, rendőrkutyák vagy más szolgálati kutyák kiképzői nagyon szeretnék kiválasztani a megfelelő jelölteket már fiatal korban és így nem kellene időt és pénzt pazarolni egy olyan kutyára, amely nem lesz alkalmas az adott feladathoz. A menhelyek is örülnének, ha a tesztek, amiket használnak, hogy eldöntsék, hogy egy kutya örökbefogadható-e, előre jeleznék az eb viselkedését az új otthonában.  

Ez a vizsgálat egy meta-analízis. Ez azt jelenti, hogy nagyszámú kutatás eredményeit használták fel, statisztikailag egyesítve, hogy lássák, vajon az összességükből le lehet-e vonni következtetéseket. A tanulmányokat éppen ezért nagyon gondosan választották ki - ugyanis ha mást mérnek, nem lehet azokat összevonni. Az emberre vonatkozó kutatások során 5 fő személyiségjegy, úgynevezett szupervonás (statisztikai megközelítésből változó vagy dimenzió), körvonalazódott: extroverzió, barátságosság, lelkiismeretesség, emocionalitás, intellektus. Ezek minden embernél más-más mértékűek, és együttesen adják ki a személyiséget (amiket szintén típusokba sorolnak). Léteznek más modellek is, ennél több vagy kevesebb személyiségjeggyel.

Kutyák esetén is hasonlókat írnak le, de ezek nem teljesen megfeleltethetőek az embernél leírtaknál, így nincs megegyezés a tudósok között a fő személyiségjegyek, és így a modellekben használt változók számát illetően. A legnagyobb nehézséget a vizsgálatok során mindig az okozza, hogy nem könnyű egyértelmű, valódi fő személyiségvonásokat definiálni és jól elkülöníteni, és ezekből megbízhatóan mérhető változókat képezni. Létezik egy széles körben ismert, és a gyakorlatban egészen jól működő teszt, a C-BARQ (Canine Behavioural Assessment and Research Questionnaire), amelynek 11 változója van a családi kutyák számára, és 8 a vakvezető kutyáknak. Ám nem csak ezt a tesztet használják az ilyen irányú kutatások során, ezért Fratkinék egy 8 személyiségjegyből álló rendszert használtak fel végül, egy korábbi munka alapján (Jones and Gosling 2005), amelyről úgy vélték, hogy megfelel minden kutyára.

Ezek a személyiségjegyek a következők: alárendelődés, reagálókészség, félénkség, taníthatóság, aktivitás, szociabilitás, agresszivitás és „egyéb”. A reagálókészséget aztán összevonták a félénkséggel, és elhagyták az „egyéb” tulajdonságot, mivel úgy tűnt, hogy nem személyiségjegyeket ír le. Végül tehát hat változó maradt. Különleges statisztikákra is szükség van a meta-analízis során, így előfordult, hogy a felhasznált kutatások szerzőitől részletesebb adatokat is kellett kérni, illetve átdolgozni egyes számszerű eredményeket. 31 tanulmányt találtak végül, amelyek elegendő releváns információt hordoztak.  

Arra jutottak, hogy a személyiség a kutyákban mérsékelten következetes, és hogy volt néhány olyan tényező, amely befolyásolta az eredményeket. Összecsengőbbek voltak azok a mérések, amelyeknél ugyanazt a tesztet használták időkülönbséggel, és nem egy másik tesztet, és amikor a köztük eltelt idő rövidebb volt – azaz minél több idő telt el, annál jobban változott a személyiségvonás, vagy legalábbis a mérés eredménye. Valamint, a személyiség következetesebb felnőtt kutyáknál, mint kölyköknél, hasonlóan az emberekhez. Nem volt különbség munkakutyák és családi kutyák között, ami elég meglepő, hiszen sok családi kutya menhelyről származik, sok stresszt élhetett át, és nagy eséllyel nem ideális és hozzáértő körülmények között nevelkedett, ellentétben a munkakutyákkal, amelyeket ráadásul már eleve valamiféle kívánatos karakter szerint szelektálnak.

Kölykök esetében, az agresszivitás és az alárendelődés voltak a legkövetkezetesebb személyiségjegyek, és érdekes módon a félénkség, aktivitás, szociabilitás, és a taníthatóság a legkevésbé. Van tehát alapja a kölyökkori tesztelésnek, de annak is van igaza, aki szerint ezek „nem mutatnak semmit”. Felnőtt kutyáknál a legtöbb személyiségjegy konzisztens volt – ahogy azt a „személyiségtípusok márpedig léteznek a kutyáknál is” koncepció szerint véljük. A kivétel az alárendelődés volt (ám ehhez kapcsolódóan nem állt rendelkezésre elég adat, csak egy tanulmányt vizsgáltak). A szerzők azt sugallják, hogy egyrészt az idegrendszeri-hormonális változások lehetnek felelősek a változásokért, miközben a kiskutyák felnőtt kutyává érnek. Tudjuk például, hogy a hím nemi hormonok kapcsolatban állnak az agresszióval és az alárendelődéssel más állatfajoknál és az embernél, valamint hogy a mellékvesekéreg-hormonok szerepet játszanak a félelem megnyilvánulásában. Másrészt, az emberekkel való szociális interakciók (és vegyük figyelembe hogy a kutya több ezer éve együtt él az emberrel), a tanítás, a pozitív és negatív megerősítések szerepe is nagyon nagy lehet. Az is ismert, hogy egyes fajtákban a személyiségjegyek konzekvensebbek az egyedfejlődés során, és hogy egyes kritikus fejlődési időszakokban a kölyköket ért élmények, ingerek nagy hatásúak lehetnek. Sajnos a legtöbb vizsgált tanulmányban kevés adat volt a fajtákról, illetve például arról, hogy mikor választották el a tesztelt kölyköket, vagy mikor kerültek új otthonukba.  

Egy fontos dolgot kiemelhető az eredményekből: ha úgy véled, hogy egy „rosszcsont” kiskutyád van amely nehezen tanítható, csak próbálkozz, mert ez valószínűleg nem azt jelenti hogy ugyanilyen lesz felnőtt korában is. Nincs elég információnk arról, hogyan fejlődnek a személyiségjegyek hosszú távon ugyanazon egyedeknél, s különösen érdekes lenne megvizsgálni, hogy a különböző kiképzési módszerek hogyan befolyásolják a személyiségjegyeket.

Te hogy írnád le a kutyád személyiségét?

Források:
Companion Animal Psychology, PLOSONE, Kép: Novák Tamara (Maya)

2013. február 22.

Kettinger Dóra

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés